Kültür Sanat

Drakula Hakkında Kan Donduran 10 Gerçek

Drakula'nın tanıtılmaya ihtiyacı yok, ama biz yine de ona bir tanıtalım: Bram Stoker'ın yarasaya dönüşen, tabutlarda uyuyan ve yaşayanların kanını içen Transilvanya kontu vampiri, korkunun tam anlamıyla kötü adamıdır. Ve gerçek ölümsüz tarzıyla oldukça günümüze kadar iyi dayanmıştır; 1897'den bugüne kadar hala tüyler ürperticidir.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

1. Drakula bir kabustan ilham almış olabilir

Görünüşe göre Viktorya dönemi gotik kurguları arasında yaygın olduğu gibi, Drakula'nın muhtemelen kötü deniz ürünlerinin neden olduğu bir kabustan geldiği söyleniyor. Biyografi yazarı Harry Ludlam'a göre Stoker, "akşam yemeğinde yengeç yardımı" sonrasında "mezardan yükselen bir vampir kralı" rüyasında gördükten sonra hikayeyi yazmak zorunda kaldığını söylüyor. Bilet ücretinin o gece gördüğü rüyayla aslında hiçbir ilgisi olmasa da, Stoker'in özel çalışma notları onun bu korkutucu görüntüyü tekrar gözden geçirdiğini gösteriyor. Mart 1890'da şöyle yazmıştı: 

“Genç adam dışarı çıkıyor; kızları görüyor. Biri onu öpmeye çalışıyor." Yaşlı Kont müdahale ediyor; 'Bu adam bana ait. Onu istiyorum.' diyor. Bunun gerçek bir kabus mu yoksa Jonathan Harker'ın hikayesinin başlangıcı mı olduğu belirsiz ama Stoker tekrar geri döndü.

2. Vampirlerin Frankenstein'la ortak bir geçmişi vardır

1816'da, Cenevre Gölü'nün kasvetli bir gününde, Lord Byron, Mary Shelley'nin Frankenstein'ı yazmasına yol açan bir hayalet hikayesi yarışması önerdi.  Bu aynı zamanda John Polidori'nin İngilizce yazılmış ilk vampir hikayesi olan The Vampyre'ın da doğuşuydu.  Polidori, Byron'ın kişisel doktoruydu ve aristokrat kan emicisini hastasına dayandırmış olabilir; bu da Lord Byron'ı, takip eden vampir tasvirlerinin büyük çoğunluğunun temeli haline getirir. (Diğer kaynaklar Polidori'nin , Byron'ın yazdığı ve hikayesinde kullandığı kurgudan bir parça  çaldığını söylüyor .)

 3. Stoker, Karındeşen Jack manşetlere çıktıktan hemen sonra Drakula'yı yazmaya başladı

Stoker, Drakula'yı 1890'da, Karındeşen Jack'in Londra'yı terörize etmesinden iki yıl sonra başlattı. Bu suçların yarattığı korkunç atmosfer, Stoker'in romanına da yansıdı ve bu, Dracula'nın 1901'deki   İzlanda baskısının  önsözünde de doğrulandı. Stoker'ın referansı iki korkutucu figürü öyle bir şekilde birbirine bağlıyor ki, cevap vermekten çok soruları gündeme getiriyor, ancak hiç şüphe yok ki gerçek hayatın onun kurgusal dünyası üzerindeki korkunç etkisini doğruluyor.

4. Drakula, Stoker'ın korkunç patronundan esinlenilmiş olabilir

Stoker'ın neredeyse 30 yıllık patronu, ünlü Shakespeare oyuncusu ve Londra'daki Lyceum Tiyatrosu'nun sahibi Henry Irving'di. Stoker, Irving'in işletme müdürü, basın temsilcisi ve sekreteriydi. Günümüzün Hollywood asistanı gibi onun da işi erken başlayıp geç bitiyordu ve bu arada ego patlaması da oluyordu. Bazı eleştirmenler karizmatik Irving'in Drakula'nın temeli olduğunu öne sürdü. Penelope Mesic,  Chicago Tribune'de Barbara Belford'un yazdığı Drakula Yazarının Biyografisi  adlı incelemesinde şunları  yazdı:

"Belford'un öne sürdüğüne göre burada aristokrat, uzun boylu, gösterişli, için için yanan gözleri ve zarif uzun elleri olan büyüleyici figür vardı; bencilliği ve çekiciliği Stoker tarafından etrafındakilerin hayatlarını tüketebilen ama yine de çaba harcayabilen, cinsel açıdan belirsiz bir figüre nakledildi.

Ondan ilham alsın ya da almasın, Irving Drakula'yı sevmiyordu. Hikayenin bir gösterimini izledikten sonra Stoker, Irving'e ne düşündüğünü sordu. Irving sadece şöyle cevap verdi: “ Korkunç! ”

5. Kazıklı Voyvoda'nın da etkisi olmuş olabilir

Stoker'ın Drakula'yı kısmen Vlad Drakula veya düşmanlarını saptırmasıyla tanınan Kazıklı Voyvoda adlı bir Rumen prensine dayandırdığına inanılıyor. Akademisyenler Stoker'ın Vlad hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu konusunda hemfikir değiller; bazıları onun Drakula'yı intikamcı prense dayandırdığına dair hiçbir kanıt olmadığı konusunda ısrar ediyor. Stoker'ın çalışma notlarından bildiğimiz şey, William Wilkinson'ın yazdığı Eflak ve Moldavya Prensliklerinin Hesabı başlıklı kitabı okuduğudur. Kitapta   Kazıklı Voyvoda da dahil olmak üzere “Drakula” isimli birçok liderden ve içlerinden birinin Türk birliklerine nasıl saldırdığından bahsediliyor. Bu kitabı okurken Stoker, vampirin adını Kont Wampyr'den Dracula'ya değiştirdi vebir dipnottan kopyaladı : "DRACULA, Eflak dilinde ŞEYTAN anlamına gelir."

6. Stoker hiçbir zaman Transilvanya'ya gitmedi

Stoker kitabını Transilvanya'da yazmasına rağmen ülkeyi hiç ziyaret etmedi. Bunun yerine, elinden geldiğince ortamı araştırdı ve gerisini hayal etti. Viktorya dönemi okurlarının çoğu aradaki farkı bilmiyordu, özellikle de seyahat kitaplarından tren tarifeleri, otel adları ve  paprika hendl adlı bir tavuk yemeği gibi ayrıntılar eklediğinden beri.

7. Drakula'nın şatosu İskoçya'daki bir şatoya dayanıyordu

Pek çok eleştirmen Stoker'ın İskoçya'daki Slains Kalesi'ni Drakula'nın evi için model olarak kullandığına inanıyor. Stoker, birçok yazı yakınlardaki Cruden Körfezi'nde geçirdi ve tepedeki bu kale kalıntıları da dahil olmak üzere çevredeki yerlere aşinaydı. Hatta o bölgede kalıyordu ve "uzun siyah pencerelerinden hiç ışık gelmeyen ve kırık siperleri gökyüzüne karşı pürüzlü bir çizgi oluşturan devasa, harap bir kale" tanımını yazarken bile bölgede kalıyordu.

8. Lucy'nin ölüm sahnesi gerçek bir mezardan çıkarma sahnesine dayanıyordu

Drakula'da vampir Lucy, taliplisi tarafından tabutunu açıp kalbine kazık sapladığında öldürülür.  Stoker bunu komşusu, şair ve ressam Dante Gabriel Rossetti'nin (tesadüfen John Polidori'nin yeğeni olan) deneyiminden ödünç almış olabilir. Rossetti'nin karısı Elizabeth Siddal 1862'de öldüğünde, Rossetti aşk şiirlerinden oluşan bir günlüğü tabutuna koydu ve onu kızıl saçlarına romantik bir şekilde sardı. Daha sonra 1869'da fikrini değiştirdi ve kitabı alabilmesi için tabut gece yarısı kaldırıldı. Tüyler ürpertici mezardan çıkarma (Siddal'ın saçının bir kısmı Rossetti'nin elindeydi),  Lucy'nin sonunu yazarken Stoker'ın aklına gelmiş olabilir.

9. Neredeyse The Undead olarak adlandırılıyordu

Romanın çalışma başlığı The Dead Undead idi ve daha sonra The Undead olarak kısaltıldı. Daha sonra, yayınlanmadan hemen önce Stoker, başlığı bir kez daha Drakula olarak değiştirdi. Bu ismin içinde ne gizli? Bunu söylemek zor. Dracula piyasaya sürüldükten sonra iyi eleştiriler aldı, ancak satışı yavaştı ve Stoker hayatının sonuna doğru o kadar fakirdi ki Kraliyet Edebiyat Fonu'ndan bir bağış istemek zorunda kaldı. Gotik masal, 20. yüzyılda film uyarlamaları ortaya çıkana kadar bugünkü efsaneye dönüşmedi.

10. Stoker'ın telif hakkı Nosferatu'yu neredeyse yok ediyordu

Drakula anında hit olmasa da Stoker tiyatro telif hakkını elinde tuttu. 1922'deki ölümünden sonra, bir Alman film şirketi artık bir klasik olan Nosferatu'yu yaptı; bu film için karakterlerin adları değiştirildi, ancak yine de hikayeyi kullanmak için izin alınamadı. Stoker'ın dul eşi dava açtı ve bir Alman mahkemesi filmin tüm kopyalarının imha edilmesine karar verdi. Şans eseri bir tanesi hayatta kaldı. Sonunda Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaştı ve bir tarikat geliştirdi. Bugün korku sinemasının kesin parçalarından biri olarak düşünülüyor.

Dracula'yı gerçekten yıldız yapan şey filmlerdi. Diğer korku karakterlerinden daha fazla filmde rol aldı (200'den fazla ve artmaya devam ediyor) ve bu sayıya komediler ve çizgi filmler bile dahil değil.