Sağlık

Diyetisyenden uyarı! Pekmez kanser yapabilir

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, soğuk kış günlerinde bağışıklığı güçlendiren besinler arasında bulunan pekmezin, 180 derecenin üzerinde ısıya maruz kaldığında kansere yol açabilecek zararlı maddeler üretebileceğini belirtti. Geleneksel ve şifalı bir gıda olan pekmezin doğru tüketim şekline dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Pekmezin yüksek ısıya maruz kaldığında sağlığa zararlı hale gelebildiğini ifade eden Uçar, “Pekmezi 180 derece ve üzerinde pişirdiğinizde, akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı bileşikler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, pekmezi özellikle tatlı yaparken yüksek sıcaklıklara maruz bırakmaktan kaçınmalıyız” dedi.

Tatlılarda Sağlıklı Alternatifler

Pekmezin yerine şeker olarak kullanılmasının yaygın olduğunu belirten Uçar, “Pekmez veya bal gibi doğal ürünleri kek veya kurabiye yaparken şeker yerine kullanmak, sağlıksız hale gelmelerine yol açabilir. Bunun yerine şeker kullanılabilir ya da kuru meyvelerden faydalanılabilir, ancak kuru meyvelerin pişirileceği sıcaklık da 180 dereceyi geçmemeli,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, demir emilimini artırmak için pekmeze az miktarda portakal veya limon suyu eklemenin faydalı olabileceğini de belirtti.

Obezite Riskine Dikkat

Uçar, hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte pekmezin yüksek kalorisinin obeziteye yol açabileceğine dikkat çekerek, “Pekmez, özellikle demir içeriğiyle katkı sağlar ancak fazla tüketildiğinde kilo artışına neden olabilir. Bir tatlı kaşığı veya yemek kaşığı olarak tüketilmesi daha uygundur; günlük kullanımı ise kişisel duruma göre ayarlanmalıdır. Her gün düzenli olarak tüketmek bazı kişiler için doğru olmayabilir,” dedi.

Uçar, pekmezin faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için doğru miktarda ve doğru şekilde tüketilmesi gerektiğini, bu konuda uzman desteğinin önemli olduğunu vurguladı.