Bilim ve teknoloji

Denisovalılar hakkında yeni bulgular! Tayvan'da yapılan tarihi keşif

Tayvan'da bulunan Penghu 1 çene kemiği, Denisovalılara ait olduğu doğrulanan en sağlam fosil olarak bilim dünyasında dikkat çekiyor. Paleoproteomik yöntemle yapılan analiz, bu eski halk hakkında yeni ipuçları sunuyor.

Denisovalılar hakkında yeni bulgular! Tayvan'da yapılan tarihi keşif
Abone Ol

Bir zamanlar, Homo sapiens tek insan türü değildi. Dünya üzerinde, genetik izlerimizle yazılı bir geçmişi olan başka insan türleri de vardı. Bu türlerin en ünlüsü ve bilinenleri Neandertallerdi. Ancak, doğuda daha küçük bir akraba türü daha vardı: Denisovalılar. Bu halk hakkında çok az bilgiye sahip olmamızın nedeni, kalıntılarının çok az olmasıdır.

TAYVAN'DA BULUNAN DENİSOVALI ÇENE KEMİĞİ

Arkeologlar tarafından Penghu 1 adı verilen çene kemiği, şu ana kadar tespit edilen 15’ten az Denisovalı kalıntısından en sağlam olanıdır ve Tayvan'da bulunan ilk Denisovalı kalıntısıdır. Ancak, bu çene kemiği, denizden 25 kilometre uzaklıkta Tayvan’ın batı kıyısında yaklaşık on yıl önce çıkarılmasına rağmen, ilk başta kimliği belirsizdi.

Çene

DENİSOVALI KALINTILARININ DAĞILIMI

Denisovalı kalıntıları, daha önce Siberya’daki Denisova Mağarası, Çin’deki Baishiya Mağarası ve Laos’taki bir mağarada bulunmuştu. Çoğu kalıntı ise ya diş ya da kemik parçalarından ibaretti. Şimdiye kadar tamamlanmış bir Denisovalı iskeleti tespit edilememiştir. Ancak, genetik analizler Denisovalıların, Neandertallerden birkaç yüz bin yıl önce ayrıldıklarını ve Asya'ya yayılmalarının kesin zamanını bilmediğimizi ortaya koymaktadır.

PALEOPROTEOMİK YÖNTEMLER

Tayvan'da bulunan Penghu 1’in kimliğini çözmek için yapılan araştırmalar, DNA analizi yerine, paleoproteomik adı verilen bir yöntemle yapıldı. Bu teknik, eski kalıntılardan proteinlerin çıkarılmasını ve bu proteinlerin analiz edilmesini içeriyor. Ekip, kemikten çıkarılan 22 protein kullanarak, Penghu 1’in Denisovalılara ait olduğunu doğruladı. Ayrıca, bu proteinlerin çoğu, Denisovalıların erkek bireylerine özgüydü.