Öğrenciler, “Yaşayacak vatanımız olmazdı.” dediler.
Bağcılar Belediyesi 15.Çocuk Şurası’nda sunum yapan Bağcılarlı öğrenciler, 15 Temmuz işgal girişimi, geleneksel ve teknolojik oyunlar ile göç konularında yaptıkları araştırma ile tespitleri davetlilerle paylaştı.
Şura’nın açılışında bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı,15 yıldır devam eden güzel bir geleneği sürdürdüklerini ifade etti. Eğitime yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydeden Çağırıcı, 24 yeni okul inşaatının da devam ettiğini söyledi. Tekli eğitime geçmek için çalıştıklarını belirten Çağırıcı, 7 tane halı saha yapacakları müjdesini de verdi. Çağırıcı, ayrıca bir daha 15 Temmuz hain girişimlerinin yaşanmaması için eğitime önem verilmesi gerektiğini vurguladı. AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de 15 Temmuz hain girişimi ile göç sorununun çocukların gözüyle ele alınmasının övgüye değer olduğunu söyledi. İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Hüseyin Kabakçı da hizmete sunulan tesislerden faydalandıklarını kaydederken, Çocuk Meclisi Başkanı Neslihan Deniz ise 45 kişilik ekiple önemli aktivitelerde bulunduklarını söyledi.
“DARBE BAŞARILI OLSAYDI VATANSIZ KALIRDIK”
Şura’da ilk sunum Hayrettin Karaman Anadolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Nursena Gül, Burcu Canpolat ve Gülsinem Yalçın tarafından yapıldı. “15 Temmuz Darbe Girişimi ve Çocuk” konulu sunumlarında darbe girişimi ile ilgili sinevizyon gösterisi eşliğinde sunum yapan öğrenciler, “Eğer darbe girişimi başarıya ulaşsaydı vatansız kalırdık.” dediler. Sorularıda cevaplayan öğrenciler, şu tespitte bulundular: “Hainler, Kurtuluş Savaşı’nda dahi bombalanmayan TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Özel Harekat Daire Başkanlığı ve MİT binalarını bombaladı. Hain saldırı sırasında 246 şehit verdik, 2194 de gazimiz var. Ülkemizi Suriye gibi yapmak istediler. Bu yüzden darbeye kalkıştılar. Milletimiz cansiperane mücadele vererek Fetö mensuplarının işgal girişimini püskürttü. Bunu başarabilecek başka bir millet yok. Birliğimiz ve beraberliğimizi kıskanıyorlar.”Darbenin başarılı olması halinde siyasi liderlerin öldürüleceğini, siyasilerin hapsedileceğini ve FETÖ’cü olmayan tüm şirketlerin kapatılacağını belirten öğrenciler, “Bizler okul yerine işyerlerine gidecektik. Fetö ve adamları dini duygularımızı istismar etti.” Dediler.
“OYUN ÇOCUKLARI SOSYALLEŞTİRİYOR”
Peyami Safa Ortaokulu öğrencileri Furkan Güneş, Burak Öztürk, Beren Elik ve Umut Diregen de sinevizyon eşliğinde “Geleneksel oyunlarla teknolojik oyunların çocuklar üzerindeki etkisi” konulu sunumda bulundu. Öğrenciler, saklambaç, sek-sek, elik çomak, dalya dombik, körebe, uzun eşek ve gazoz kapağı gibi çocuk oyunlarını görselleriyle anlatırken, bu oyunların çocukların kardeşlik, dayanışma ve arkadaşlık duygusunu geliştirdiğine dikkat çektiler. Bu oyunların bazılarının unutulduğunu da belirten öğrenciler, ancak yine de çoğunun halen sevildiğini söylediler. Öğrenciler, “Oyun ile doğa arasında yakın ilişki var. İnsanlar gibi hayvanlar da oyun oynuyor. Oyun fiziksel ve zihinsel gelişimi arttırıyor. Solunum ve sindirim sistemine fayda sağlıyor. Kan dolaşımı artıyor. Oyunlar çocukları sosyalleştiriyor.‘’dediler.
“EBEVEYNLER ÇOCUKLARIYLA BİLGİSAYAR OYUNU OYNASIN”
Yine sunumlarında bilgisayar ve internet bağımlılığının zararlarına da dikkat çeken öğrenciler, “Yasaklama yerine ebeveynler çocuklarını kontrol etmeli. Veliler bilgisayar oyunlarını tamamen yasaklamasın, hatta birlikte oyun oynasın. Bu oyunlar faydalı da olabilir. Hızlı düşünme ve problem çözme yeteneği de kazandırıyor.” dediler.
“SURİYELİ ÇOCUKLAR ANAOKULUNA GÖNDERİLMELİ”
Ziya Gökalp Ortaokulu öğrencileri Ömer Arda Karakaş, Onur Berat Gürkan, Yunus Emre Babuç, “Göç ve Çocuk” konulu sunum yaptı. Göçmen çocukların sosyal yaşama uyumu konusu üzerinde duran çocuklar, Bağcılar’da yaşayan Suriyeli çocuklarla yaptıkları röportajları izletti. Annesini, babasını ve kardeşlerini kaybeden bazı Suriyeli çocukların sözleri salondakileri duygulandırdı. Röportajlarda, yetkililerin görüşlerine de yer veren öğrenciler, ‘Suriyeli kardeşlerimizin topluma uyumuna katkı sağlamalıyız.Eğitim ve çocukların sınıf öğretmenleri kaliteli olmalı. Okul öncesi göçmen çocuklar anaokuluna gönderilmeli.” dediler. Programa BAGİMDER Başkanı Hasan Hüseyin Dönmez, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.