Dünya

Çocukken Nazilerden kaçan Avusturyalı yazar Lore Segal, 96 yaşında öldü

Kindertransport ile 1938'de Viyana'dan Britanya'ya kaçan Segal, yerinden edilme temasını işlediği eserleriyle tanınıyordu.

Abone Ol

Ünlü Avusturya-Amerikalı yazar ve çevirmen Lore Segal, 96 yaşında hayata veda etti. 1938'de Nazilerden kaçan Segal, edebi kariyerinde Yahudi mülteci ve göçmen deneyimini ele aldığı eserleriyle büyük bir etki yarattı. "Other People’s Houses" ve "Her First American" gibi kitaplarıyla tanınan Segal, 2008'de Pulitzer Ödülü finalisti oldu.

Lore Segal, 1938'de Viyana'dan Kindertransport ile Britanya'ya kaçtıktan sonra, 1951'de ABD'ye yerleşti. Eserlerinde sıkça yerinden edilme, göçmenlik ve mültecilik temalarını işleyen Segal, kendi yaşamından esinlenerek kaleme aldığı roman, kısa hikâye ve çocuk kitaplarıyla dikkat çekti. İlk olarak 1964'te yayımlanan "Other People’s Houses" adlı romanı, onun Viyana'dan Londra'ya ve New York'a uzanan çocukluk anılarını anlatıyor.

Pulitzer Ödülü Finalisti

Segal, Columbia Üniversitesi ve Princeton gibi prestijli eğitim kurumlarında dersler verdi. Akademik hayata dair eleştirilerini "Shakespeare’s Kitchen" adlı eserinde mizahi bir dille kaleme aldı. 2008 yılında Pulitzer Ödülü finalisti olan Segal, 2023'te Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi'ne kabul edildi.

1928'de Lore Groszmann adıyla Viyana'da doğan Segal, Nazi işgaliyle ailesi tarafından Londra'ya gönderildi. Yıllar sonra, yazdığı mektuplarla ailesinin de Britanya'ya gelmesini sağladı. 1961 yılında edebiyat editörü David Segal ile evlenen Lore Segal, iki çocuk sahibi oldu. Eşi 1970'te vefat etti.

Lore Segal, 2019 yılında yayımladığı "The Journal I Did Not Keep" adlı eserinde geçmişi hatırlama ve anlatmanın zorluklarını ele aldı ve şu soruyu sordu: "Gerçekte ne oldu?"