Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 79,17 dolar seviyesinde

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 79,17 dolardan işlem görüyor. Orta Doğu'daki çatışmalar ve küresel arz endişeleri fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu.

Abone Ol

Dün 79,19 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,82 dolarda tamamladı. Bugün saat 09.35 itibarıyla Brent petrolün varili, kapanışa göre %0,47 artışla 79,17 dolardan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 76,23 dolardan alıcı buldu.

Orta Doğu’daki Çatışmalar ve Arz Endişeleri

Petrol fiyatlarındaki artışın ana etkenleri arasında, Orta Doğu'da devam eden çatışmaların geniş alana yayılabileceği endişesi, Libya’daki üretim kesintileri ve Irak'ın olası üretim azaltma planları yer alıyor. Libya Ulusal Petrol Şirketi’nden yapılan açıklamada, üretimin durdurulmasının ülkeye verdiği zararın 120,3 milyon doları aştığı bildirildi. Libya'nın doğusundaki hükümet, 26 Ağustos'ta tüm petrol sahalarında ve limanlarda "mücbir sebep" ilan etmişti.

ABD Merkez Bankası ve Ekonomik Beklentiler

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi sinyali vermesi de fiyatlar üzerinde etkili oluyor. ABD ekonomisinin dayanıklılığı ve faiz indirimi beklentileri, ekonomik hareketliliğin ve dolayısıyla petrol talebinin artacağına işaret ediyor.

Teknik Analiz

Brent petrolde teknik olarak 79,90 ile 82,44 dolar aralığı direnç, 77,36 ile 74,82 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor.