Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 74,01 dolar

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 74,01 dolardan işlem görüyor. Dün ise fiyatı 74,43 dolara kadar yükselerek günü 73,21 dolar seviyesinde tamamladı.

Abone Ol

Saat 09.36 itibarıyla, Brent petrolün varil fiyatı kapanışa göre yüzde 1,1 artarak 74,01 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,25 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarının yükselmesinde, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki adımlarına ilişkin belirsizlikler ve Orta Doğu'daki gerginliklerin küresel arzda olumsuz etkilere yol açacağı endişeleri etkili oldu. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankanın geçen hafta aldığı faiz indirim kararını destekleme nedenlerini kaleme aldığı makalede, yılsonuna kadar faiz oranlarının yarım puan daha düşürülmesinden yana olduğunu belirtti.

Fed'in yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir indirim yapacağı beklentisi güçlü kalmaya devam ederken, kasımda 25, aralıkta ise 50 baz puan faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor. Bu beklentilerin, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açarak petrol talebini artıracağı düşünülüyor. Banka, geçen hafta politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.

Küresel petrol rezervlerinin büyük kısmının bulunduğu Orta Doğu'da süren çatışmalar, petrol fiyatlarının artışını desteklemeye devam ediyor. Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki iki askeri havaalanı, bir üs ve bir patlayıcı fabrikasına yönelik 6 füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırıların “Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkını, onların cesur ve onurlu direnişini desteklemek ve Lübnan halkını savunmak için” yapıldığı ifade edildi. Lübnan sınırına 30 kilometre uzaklıktaki havaalanının Hizbullah tarafından ilk kez hedef alındığı belirtildi.

Teknik olarak, Brent petrolde 74,56 ile 75,50 dolar aralığının direnç, 72,55 ile 71,48 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği vurgulanıyor.