Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği ve SEFiA (Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği) tarafından düzenlenen “Net-Sıfır 2053’e Giden Yolda Türkiye’nin Yeşil Kalkınmasının Finansmanı” panelinde konuşan Lopez, elektrik altyapısının güçlendirilmesi için ilk etapta 750 milyon dolarlık bir operasyonun hazırlandığını, birkaç yıl içinde ek 750 milyon dolarlık yatırım daha yapılacağını ifade etti. Lopez, “Bu toplamda 1,5 milyar dolar eder. Ancak bu yeterli değil, daha fazlasını yapmamız gerekiyor” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonundan emeklilik süreçlerine ilişkin açıklama HAK-İŞ Konfederasyonundan emeklilik süreçlerine ilişkin açıklama

Yeşil finansmanda Türkiye’ye büyük destek

Panelde konuşan Alman Kalkınma Bankası (KfW) Ankara Direktörü Kirk Mildner ise, KfW'nin Türkiye’deki yeşil finansman projelerinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Mildner, Türkiye’de bu yıl 12 milyar avrodan fazla yeşil tahvil ihraç edildiğini ve bankanın Türkiye’deki yeşil finansman portföyünün 1,4 milyar avro düzeyinde olduğunu belirtti.

Mildner, enerji verimliliği programlarına odaklanarak kamu binalarının, özellikle okulların, güneş enerjili çatı sistemleri ve enerji tasarruflu yenilemelerle desteklendiğini söyledi. Ayrıca, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden sonra KfW’nin “daha iyi yeniden inşa” prensibi doğrultusunda kamu binalarını daha güvenli ve enerji verimli hale getirme çalışmalarına hız verdiğini ekledi.

5 milyar dolarlık finansman projesi

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Lopez, ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Türkiye'nin sanayi sektörünün sermayeleşmesini desteklemek için 5 milyar dolarlık bir finansman anlaşmasının da imzalandığını hatırlattı. Lopez, geçen yıl Dünya Bankası'nın Türk sanayisine yönelik 2 milyar dolarlık onay verdiğini ve Türk Eximbank ile karbon salınımını azaltmayı hedefleyen şirketlere kredi sağlanması amacıyla 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladıklarını ifade etti.

Türkiye’nin karbonsuz geleceğine katkı

Hem Dünya Bankası hem de KfW’nin finansmanları, Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefi doğrultusunda yeşil dönüşümüne önemli katkılar sağlamayı amaçlıyor. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji projeleri ve sanayi sektöründe karbon salınımının azaltılması için sağlanan bu finansmanlar, Türkiye’nin yeşil kalkınma yolculuğunda kritik bir rol oynayacak.

Editör: Tuğçe Huy