Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 73,08 dolar

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 73,08 dolardan işlem görüyor.

Abone Ol

Dün 73,38 dolara kadar çıkan Brent petrol, günü 72,75 dolardan kapattı. Saat 09:28 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,45 artarak 73,08 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrol varili 69,44 dolardan işlem gördü.

Fiyatlardaki artış, ABD'nin Meksika Körfezi'nde etkili olan Francine Kasırgası sonrası artan petrol üretimi endişelerinden kaynaklanıyor. ABD Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu'nun açıklamasına göre, Meksika Körfezi'ndeki ham petrol üretiminin yüzde 12'si ve doğal gaz üretiminin yüzde 16'sından fazlası durdurulmuş durumda.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri fiyatları desteklemeye devam ediyor. Yarın açıklanacak para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması piyasaların yönü üzerinde etkili olabilecek.

Diğer yandan, dünyada en çok petrol ithal eden Çin'de ekonomik hareketliliğin zayıfladığına dair veriler, petrol talebine yönelik endişeleri artırarak fiyat artışını sınırlıyor. Cumartesi günü açıklanan verilere göre, Çin'de sanayi üretimi ağustosta yıllık yüzde 4,5 artarak beklentilerin altında kaldı. Ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 5,3 ile tahminlerin üzerinde çıkarken, konut fiyatları yüzde 5,3 ile azalış serisini sürdürdü.

Brent petrol için teknik olarak 73,73 ile 75,58 dolar aralığı direnç, 71,88 ile 70,03 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor.