Dünya

BM'den Sudan için "acil önlem" çağrısı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Sudan'daki bölgesel mülteci durumundan sorumlu direktörü Dian Balde, açlıktan, yetersiz beslenmeden ve hastalıktan ölümlerin görüldüğü Sudan'daki acıları dindirmek için "acil eylem" çağrısında bulundu.

Abone Ol

Balde, Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana devam iç savaş ve yaşanan kıtlığa ilişkin yazılı açıklama yaptı. Sudan'daki durumun kötüye gittiğine dair uyarıların aylardır yapıldığını hatırlatan Balde, "Şimdi Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletinde kıtlık olduğuna dair trajik bir teyit aldık. Yerinden edilmiş kadınlar, çocuklar ve erkekler açlıktan, yetersiz beslenmeden ve hastalıktan ölüyor. Bu durum, birçoğu defalarca kaçmak zorunda kalan insanların kırılganlığının açık bir göstergesi." ifadelerini kullandı.

Balde, Sudan'da geçen yıl savaşın başlamasından bu yana 10 milyondan fazla insanın zorla yerinden edildiğini, korkunç insan hakları vahşetleri yaşandığını ve nüfusun büyük bir bölümünün temel hizmetlere erişemediğini vurgularken, buradaki "dünyanın en acil insani felaketinin her geçen gün büyüdüğü ve tüm bölgeyi tehdit ettiğini kaydetti.

Sudan'da şiddetin ortasında kıtlık ve açlığın arttığını vurgulayan Balde, güvenlik için komşu ülkelere geçenlerin giderek tehlikeli koşullarla karşılaştığına işaret etti.

Balde, "Sudan'da daha fazla ölüm ve acıyı önlemek için acil eylem hayati önem taşıyor. Bu acımasız savaş sona ermeli. İnsani yardım görevlilerinin hayat kurtarıcı yardım ulaştırabilmeleri gerekiyor. Uluslararası bağışçıların, bu ve diğer insani krizlerin sürekli yetersiz finansmanını ele almak için desteklerini artırmaları gerekiyor. İhtiyaç sahipleri ve topluluklarla dayanışma içinde olmak hayati önem taşıyor. Sudan halkı yeterince acı çekti." değerlendirmesinde bulundu.

SUDAN'DA KITLIK KOŞULLARI YAYILIYOR

Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin bazı bölgelerinde, özellikle eyaletin merkezi Faşir'in güneyindeki Zamzam mülteci kampında kıtlığa neden olacak koşulların yaygın olduğu bildirilmişti.

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) Kıtlık İnceleme Komitesinin (FRC) yayımladığı raporda, ülkedeki 15 aylık şiddetin, insani yardımlara erişimi engellediği vurgulanmıştı.

SUDAN'DAKİ İÇ SAVAŞ 

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi bir yıldan fazla süredir devam ediyor.

Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nin batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 18 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.