Dünya

BM'den kritik açıklama: İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırısı "münferit" değil

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cit köyünde gerçekleştirdiği ve bir Filistinlinin ölümüne, çok sayıda ev ve aracın ateşe verilmesine yol açan saldırının "münferit" olmadığını vurguladı.

Abone Ol

Shamdasani ve BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Michele Zaccheo, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Shamdasani, Cit köyünde meydana gelen saldırının İsrail'in yerleşim politikalarının ve bölgede hakim olan cezasızlık ikliminin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtti.

Shamdasani, 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da en az 609 Filistinlinin öldürüldüğünü, bu ölümler arasında 140'tan fazla çocuğun bulunduğunu ifade etti. Bu öldürmelerin durması gerektiğini vurgulayan Shamdasani, çözümün "faillerin hesap verebilirliğini sağlamak" olduğunu söyledi. Ayrıca, Batı Şeria'daki saldırılarla ilgili çok az sayıda soruşturma yapıldığını ve bu soruşturmaların kurbanlar ve aileleri için adaletle sonuçlanmadığını belirterek, burada açık bir devlet sorumluluğu olduğunun altını çizdi.

Michele Zaccheo ise, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın TBMM Genel Kurulu'nda Gazze'ye gitme kararına ilişkin bir soruyu yanıtladı. Zaccheo, BM'nin Gazze'de şu aşamada güvenliği sağlayabileceği fikrinin pek gerçekçi olmadığını belirtti. Gazze'deki güvenlik durumu hakkında her gün insani yardım çalışanlarından raporlar aldıklarını söyleyen Zaccheo, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve BM ailesinin Gazze'deki güvenlik sorununun farkında olduğunu ve işgal altındaki topraklarda güvenliği sağlamanın başlıca sorumluluğunun işgalci güçlere ait olduğunu ifade etti.

İsrailli Yerleşimcilerin Saldırısında Bir Filistinli Hayatını Kaybetti

İsrailli yerleşimcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Kalkilya kentine bağlı Cit köyünde düzenlediği saldırıda bir Filistinli hayatını kaybetmiş, bir kişi ağır yaralanmış, Filistinlilere ait 4 ev ve 6 araç ateşe verilmişti. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 7 Ekim 2023'te başladığından bu yana, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor. Bu süreçte, İsrail askerleri ve yerleşimcilerin saldırılarında 633 Filistinli yaşamını yitirmiş, yaklaşık 5 bin 400 Filistinli yaralanmıştır.