Pazartesi günü, Ulusal İstihbarat Ofisi, FBI ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı tarafından yapılan ortak açıklamada, bu yabancı etki operasyonlarının seçim günü yaklaşırken yoğunlaşmasının beklendiği ve Amerikan halkı arasında bölünmelere yol açmayı amaçladığı vurgulandı.

Ajanlar, Rusya'yı "en aktif tehdit" olarak tanımlayarak, ülkeye bağlı aktörlerin, seçmenlerde korku uyandırmayı ve anlaşmazlık yaratmayı amaçlayan sahte makaleler ve videolar ürettiğini belirtti. Bu aktörlerin, ABD’nin kilit eyaletlerinde yetkililerin seçim sahtekarlığı düzenlediğine dair uydurma bir hikaye yaydığı ve Arizona'da seçmen sahtekarlığı iddialarında bulunan bir "tanığın" yer aldığı yanıltıcı bir video paylaştığına dikkat çekildi.

Bu sahte medya içeriklerinin, siyasi görüş ayrılıklarının Amerikalılar arasında şiddete yol açabileceği imajını oluşturduğunu belirten federal yetkililer, bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini, hatta seçim görevlilerine karşı şiddet riski taşıdığını ifade etti. Rus aktörlerin, sadece seçim günü değil, aynı zamanda sonrasındaki günlerde de benzer yanıltıcı içerikler yayımlamaya devam etmesi bekleniyor.

Geniş Kapsamlı Bir Kampanya!

Federal yetkililer, Rusya'nın çabalarının, 2016 ve 2020 seçimlerinde yaşanan müdahalelerle benzerlik taşıyan, kamu güvenini sarsmayı amaçlayan geniş kapsamlı bir kampanyanın parçası olduğunu vurguladı. İstihbarat değerlendirmeleri, Rusya'nın yine Cumhuriyetçi adayı desteklemeyi tercih ettiğini ve seçimden sonra da etki operasyonlarına devam edeceğini gösteriyor.

Dezenformasyon videolarının yanı sıra, ABD yetkilileri, Rus devlet medyasının, Amerikalı izleyicilere pro-Rus anlatıları yaymak için gizli bir milyonlarca dolarlık operasyon yürüttüğünü ve bu propaganda çabalarıyla ilişkili çok sayıda internet alan adının el konulduğunu bildirdi.

Açıklamada ayrıca, İran'ın seçimlere müdahale çabalarına da dikkat çekildi; bu çabalar arasında Trump'ın adaylığını zedelemeyi hedefleyen bir hack-and-leak operasyonu da bulunuyor ve bu konuda üç İranlı hacker hakkında suçlamalar yapıldı. Microsoft’un analistleri, İranlı aktörlerin sahte haber siteleri oluşturarak ve çevrimiçi aktivistleri taklit ederek seçmenleri etkilemeye çalıştıklarını bildirdi.

Romanya'daki cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı Romanya'daki cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

Yabancı müdahale endişeleri artarken, teknoloji şirketleri ve istihbarat yetkilileri bu devam eden tehditlere dikkat çekiyor, ancak Rusya, Çin ve İran, ABD seçimlerine müdahale etme iddialarını sürekli olarak reddediyor.

Kaynak: Haber Merkezi