Dünya

BM'den İngiltere'deki ırkçı suçlara karşı "kapsamlı soruşturma" ve "katı ceza" çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi (CERD), İngiltere'de artan ırkçı nefret suçlarıyla ilgili kapsamlı soruşturmalar yapılması ve katı cezaların uygulanması gerektiğini bildirdi.

Abone Ol

CERD, son oturumunda İngiltere'ye dair bulgularını açıkladı. Komite, açıklamasında, "İngiltere'de çeşitli platformlarda ve kamu figürleri tarafından işlenen nefret suçları, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığı olaylarından endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı sağcı ve beyaz üstünlükçü gruplar tarafından gerçekleştirilen şiddet eylemleri de dahil olmak üzere etnik ve dini azınlıklara, göçmenlere, mültecilere ve sığınmacılara yönelik ırkçı saldırılardan endişe duyulduğu vurgulandı. İngiltere'ye, bu tür eylemleri engellemek için siyasi ve kamu figürleri dahil olmak üzere kapsamlı önlemler alınması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, ırkçı nefret suçlarına karşı etkili çözümler bulunması için kapsamlı soruşturmalar yapılması ve katı cezaların uygulanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin aşırı ve ölümcül güç kullanımı, hesap verebilirlik eksiklikleri ve mağdurların ailelerine yeterli destek sağlanmaması konularındaki endişeler de dile getirildi. Bu olumsuzlukların genellikle Afrika kökenli bireyler ve diğer etnik azınlıkları orantısız şekilde etkilediği vurgulandı.

Ayrıca, polis faaliyetleri ve adalet sistemi içerisindeki "kurumsal ırkçılık" konusundaki endişelere de dikkat çekildi ve İngiltere'nin bu sorunları çözmek için kararlı adımlar atması gerektiği ifade edildi.