Güney Sudan hükümeti, bu yıl planlanan seçimleri Aralık 2026'ya erteleyerek geçiş dönemini iki yıl daha uzatma kararı aldı. UNMISS Başkanı ve BM Güney Sudan Özel Temsilcisi Nicholas Haysom, geçiş döneminin uzatılmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin bu durumu onaylamasına rağmen "gerçek bir hayal kırıklığına uğradığını" belirtti. Haysom, BM Genel Sekreteri'nin taraflara seçimleri yürütmek için birlikte acil adımlar atma çağrısını yineledi.
"Güvenilir seçimlerin barışçıl bir şekilde yürütülmesi ve sonuçların uygulanması, Güney Sudanlı paydaşların, bölgesel ve uluslararası ortakların ortak stratejik hedefidir" ifadelerini kullandı.
Sorumluluk ve Liderlik Mesajı
Haysom, bu ertelemenin UNMISS ve ortaklarının desteğinden kaynaklanmadığını vurgulayarak, Güney Sudan Geçiş Hükümeti ve siyasi aktörlerin son iki yıldaki başarısızlıkların sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti. Sıradan vatandaşların bu başarısızlıklara ve hayal kırıklıklarına verdiği tepkinin son haftalarda belirginleştiğini ifade eden Haysom, liderliğin güvenin yeniden sağlanması gerektiğini kabul etmesi gerektiğini söyledi.
BM, Güney Sudan'daki geçiş sürecini Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ve Afrika Birliği ile iş birliği içinde desteklemeye hazır olduklarını da bildirdi.
Güney Sudan'ın Tarihsel Arka Planı
Güney Sudan, 2011'deki referandum sonrasında Sudan'dan bağımsızlığını kazanmıştır. Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 2013 yılında yardımcısı Riek Machar'ı görevden almasının ardından ülke iç savaşına sürüklenmiştir. Yıllarca süren çatışmaların ardından, taraflar 2018 ve 2022'de barış anlaşmalarına imza atsa da kamu düzeni ve güvenliği sağlamakta zorlanmaktadır.
Mayardit, Temmuz 2023'te bu yıl seçimlerin yapılacağını açıklamıştı, ancak Cumhurbaşkanı Danışmanı Tut Gulwak, 13 Eylül'de seçimlerin Aralık 2026'da yapılacağını duyurdu. Bu durum, nüfus sayımının yapılamaması, kalıcı bir anayasa taslağının hazırlanamaması ve siyasi partilerin kaydının tamamlanamaması gibi gerekçelere dayandırıldı.