Sağlık

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Abone Ol

Beslenme ve genetik durumlardaki farklılıklara göre oturma süresi ve oturmanın başlangıcının zamanı değişebilir. Bebeklerdeki oturma isteği, davranışlarından anlaşılabilir. Yüzüstü veya sırtüstü yatarken kendini ayaklarıyla itmeye başlayan bebeklerin oturma isteği olduğu fark edilebilir.

Bebekler Oturmaya Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oturmaya başlamalarıyla birlikte bebeklerin hareketlerinde de farklılıklar oluşmaya başlar. Direkt olarak dik duramadıkları için, eğer yüksek bir yerde oturuyorsa bebeğinize fazladan dikkat göstermeniz gerekir. Bebeklerin oturmaya başlamasıyla birlikte ev de olası düşme durumlarına göre dizayn edilmelidir. Bebeklerin oturmaya başlamasıyla birlikte, en sık kullanılan yöntemlerden biri oturan bebeklerin yanına yastık konulabilir. Henüz kendi başına dik durma yetisi kazanamayan bebeklerin yumuşak yastıklarla desteklenmesi bebeğin dik oturuşuna katkısı bulunur.

Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturur?

Bebeklerin destek almadan dik oturmaları biraz daha zaman alabilir. Oturma isteği ve çabası gösteren bebekleri yastıklarla destekleyip kendi başına dik oturmasını beklerken biraz zamanın geçmesi gerekliliğine dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz, desteklerin de yardımıyla daha uzun süre dik oturabilmeye başladığında öncelikle yan taraflarına koyduğunuz destekleri kaldırabilirsiniz. Sabırlı ve ağır davranmanız gereken bu durumda, bebeğinizin sırtındaki yastık veya diğer destekleri en son kaldırmalısınız.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebeklerin emeklemesi, fiziksel durumlarına veya varsa genetik olan problemlerine göre farklılık gösterebilir. Uzmanların belirttiğine göre, bebekler en erken 8 aydan itibaren emeklemeye başlarlar. Bebeklerin emeklemesi için geçen bu ortalama süre bebeğin fiziksel ve zihinsel durumuna göre değişiklik gösterebilir. 1 senenin aşılması durumunda bebeğinizin emekleme isteği göstermemesi durumu ile karşılaşırsanız, bir doktora başvurup gerekli tavsiyeleri alabilirsiniz. Bebeklerin oturması durumunda olduğu gibi emeklemeye başlamalarıyla da birlikte farklı önlemler almanız gerekebilir.

Bebekler Otomobil Koltuğuna Ne Zaman Oturur?

Arabalarda kullanılan bebek koltuklarını çocuklarınızın durumuna göre ayarlamanız gereklidir. Otomobil bebek koltuklarından, bebeğiniz 1 yaşını henüz doldurmamışsa yatarken sabit kalabileceği bir biçimde olandan almanız gereklidir. Bazı durumlarda, bebeğinizi dik koltuklara oturtmanız gerekebilir. Bu durumda, 1 yaşına henüz gelmemiş çocukların yüzü koltuğa dönülü şekilde oturtulması gereklidir. Otomobillerde kullanılması zorunlu olan bebek koltukları, çocuk 7 yaşına gelene kadar kullanılabilir. 10 kiloya henüz ulaşamamış çocukların otomobildeki bebek koltuklarında yatar pozisyonda olması gereklidir.

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bebeklerin yürümesi, her bebekte farklılık gösterebilir. Bebeklerin oturması veya yürümesi gibi durumlar, o bebeğin fiziksel durumuna göre değişir. Bebeğinizin yürüme isteği barındırmadığını gördüğünüz durumlarda endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Ortalama olarak, bebekler 11 ila 18 aylık oldukları zaman adım atma isteği ve ayakta durma isteği göstermeye başlarlar. Bazı durumlarda bu süre uzayabilir, ancak kısalması pek mümkün değildir, çünkü kas ve kemik gelişimi çocuklarda 12 aya kadar devam eder. Adım atma isteği göstermeyen bebekleri kollarından kaldırıp yürütmeye çalışarak acele etmek, bebeğin omurgasına veya yeni oluşmakta olan kemik sistemine zarar verebilir, bu yüzden bu tarz hareketlerden kaçınmak gereklidir. Bebeklerin yürümeye başlaması ve adım atma çabası içinde olmasıyla birlikte dikkat etmeniz gereken faktörler şunlardır:

  • Bebeğin takılıp düşeceği eşya ve mobilyaları kaldırmanız gereklidir.
  • Sivri kenarları olan mobilya ve eşyaların, bebeklerin düşüp bir yerini çarpmaması için güvenli hale getirilmesi gereklidir.
  • Bebeklerin mikrop kapmaması veya hastalanmaması için evin hijyen oranının yüksek tutulması önemlidir.