Gündem

Başbakan Yıldırım: Ekonomik yaptırımlarla oyun oynanan eski Türkiye senaryoları tarihin çöplüğüne atılmıştır

Abone Ol

Başbakan Yıldırım, “Buradan bütün muhataplara açık şekilde söylüyorum: Türkiye-AB gerginliğinden her iki taraf da kaybeder ama kim daha çok kaybeder derseniz; şüphesiz AB daha çok kaybeder. AB şunu bilsin, Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürmek Avrupa’nın gelecekteki güvenliği açısından bir mecburiyettir.” dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Günü değerlendirmenin en sağlıklı yolunun geçmişten ders almak olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bu yana, dünyadaki savaşlar, darbeler ve bölgedeki ateş çemberleriyle birçok sınamadan geçtiğini ifade etti.

Bu durumun, bedelini milletin ödeyeceği ekonomik buhranları da beraberinde getirdiğini anlatan Yıldırım, Anadolu halkının İkinci Dünya Savaşı’nın sancılarını, karne ile ekmek alarak ödediğini kaydetti.

Türkiye’nin 1960 darbesinin hemen arasından IMF ile anlaşmak zorunda kaldığını anımsatan Başbakan Yıldırım, her askeri darbe sonrası kişi başına düşen milli gelirin süratle erdiğini vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım, “1961 yılında IMF ile yapılan ilk anlaşma, Türkiye’nin yarım asır boyunca sırtında taşıdığı bir yük olmuştur. Ta ki AK Parti iktidarı gelmiş ve IMF’yi evine, geriye göndermiştir.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Üzerinde ekonomik yaptırımlarla oyun oynanan eski Türkiye senaryoları artık tarihin çöplüğüne atılmıştır. Ama unumuzu eleyip, eleğimizi astık, saymıyoruz. Küresel piyasalardaki hareketler ve kurlardaki oynaklık konusunda tedbirliyiz, dikkatliyiz. Unutmayalım ki bugünlerde piyasada yaşanan olaylar sadece Türkiye’ye has bir durum değildir. Geçen hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda dünyada ve Türkiye’deki piyasalardaki bu durumun değerlendirmesini enine boyuna müzakere ettik, konuştuk. Küresel piyasalardaki dalgalanmaları şüphesiz diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Bu bir gerçek. Özellikle Amerika’daki başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan durum, izlenecek politikalar, piyasalar için bir gösterge oldu. Bir tedirginlik nedeni oldu.”

‘Vatandaşlarımızın desteğiyle üstesinden geleceğiz’

2008 yılı ekonomik krizi, 2013 yılı Gezi Olayları, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz ihanet girişimini yaşayan ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldırım, dövizin o dönemlerde de yükseldiğini, mali disiplini ve serinkanlılığı koruyarak, milletin de desteği ile o sıkıntılı günlerin atlatıldığını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, “Bugün de vatandaşlarımızın desteği ile bu durumun üstesinden geleceğiz.” diye konuştu.

‘Avrupa’nın gelecekteki güvenliği açısından bir mecburiyettir’

Başbakan Yıldırım, “Buradan bütün muhataplara açık şekilde söylüyorum: Türkiye-AB gerginliğinden her iki taraf da kaybeder ama kim daha çok kaybeder derseniz; şüphesiz AB daha çok kaybeder. AB şunu bilsin, Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürmek Avrupa’nın gelecekteki güvenliği açısından bir mecburiyettir.” dedi.

’36 bin konutu yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz’

Başbakan Yıldırım, “Güneydoğu’da güvenlik güçlerimiz bölgeyi tamamen temizledi. İlgili bakanlıklarımız gerekli tespitleri yaptı. Altyapı sistemini tamamen yeniliyoruz. Yıkılan evlerin daha güzelini, iyisini yapmaya başladık. Bir yılda 36 bin konutu yapıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Böylece, bu konutlar tamamlanınca, terörden doğan mağduriyet sona ermiş olacak.” dedi.

‘Sayın Bahçeli’ye yapıcı tutumundan dolayı teşekkür ediyorum’

Yıldırım, “Sayın Bahçeli’ye, ülkenin geleceği, menfaati için olumlu, yapıcı tutumundan dolayı teşekkür ediyorum. Son görüşmemizi yapıktan sonra inşallah bu (anayasa) değişikliği Meclis Başkanlığımıza, AK Parti Grubu’nun teklifi olarak sunacağız. Tabii MHP de bu teklifi götürme esnasında arzu ederse, beraber sunarız.” diye konuştu.