Sağlık

Baş ağrısı diyip geçmeyin! Yüksek tansiyon belirtisi olabilir!

Son zamanlarda birçok kişinin dilinden düşmeyen baş ağrıları çoğu zaman migren teşhisiyle gündeme gelse de insanların farkında olmadığı tehlikeli bir sağlık sorununu da işaret ediyor olabilir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda tehlikeye dikkat çeken Hollandalı araştırmacılar, kadınlarda baş ağrısının yüksek tansiyonla ilişkili olabileceğinden bahsetti.

Abone Ol

Yüksek tansiyonun küçük kan damarlarındaki kan akışını azaltması sebebiyle migren ve şiddetli baş ağrıları şeklinde meydana gelebileceğini ileri süren araştırmacılar, konuya ilişkin migren ve kan basıncının bağlantılı olabileceğini söyledi. Hipertansiyonu olan kişilerde migren görülme olasılığının en az %16 daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, erkeklerde bu bulguya rastlanmadığını belirtti. 

Hipertansiyonun beyin hücrelerine giden oksijen miktarını azalttığını gözlemlediklerini dile getiren uzmanlar söz konusu durumun migren ataklarını tetikleyebileceğine dikkat çekti. 

Felç ve kalp krizi de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorunuyla da ilişki olabilen hipertansiyon, aynı zamanda beyinde kan pıhtılaşması riskini artırabilirken kan damarlarına da  zarar verebiliyor.

Migren ve türevi şiddetli baş ağrılarının sebepleri henüz tam belirlenememişken ağrılı zonklamalar veya nabız atışları şeklinde ortaya çıkan belirtileri yüksek tansiyona işaret edebiliyor. 

Migreni olan kişilerin düzenli olarak kan basıncını kontrol etmesine gerek olmadığını belirten ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), yalnızca 40 yaşın üzerindeki kişilerin yılda en az bir kez kan basıncını kontrol etmelerini öneriyor.

Neurology dergisinde yayınlanan araştırma, ortalama yaşları 67 olan 7 bin 266 kişiye ait veriler ile oluşturuluyor. Bu katılımcıların yüzde 16'sı daha önce migren ağrısı yaşadığını dile getirirken cinsiyet dağılımında kadınların fazla olması da dikkat çekiyor. 

Araştırma sürecinde fiziksel muayene, kan testi ve migrenlerinin sıklığına ilişkin bir anket aşamasından geçen katılımcılar fiziksel aktivite ve eğitim seviyesi gibi risk faktörlerinin de verilere işlenmesine yardımcı oldu. 

Elde edilen sonuçlarda diyastolik kan basıncı yüksek olan kadın katılımcıların migren geçirme olasılığının daha yüksek olduğu gözlemlenirken erkeklerde de migren-hipertansiyon arasında benzer bir bağlantı bulunamadı. 

Fakat söz konusu durumun çalışmaya az sayıda erkeğin dahil edilmesinden kaynaklı olabileceği de belirtildi. 

 Araştırmayı yöneten Dr. Antoinette Maassen Van Den Brink, yapılan araştırmaya yönelik "Önceki araştırmalar migrenin felç, kalp hastalığı ve kalp krizi gibi kardiyovasküler olaylara yakalanma riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor, ancak kardiyovasküler olaylara ilişkin risk faktörlerinin migrenle nasıl ilişkili olduğu konusunda çok az şey biliniyor." ifadelerini kullandı.

Dr. Antoinette Maassen Van Den Brink; "Çalışmamızda diyabet, obezite ve yüksek kolesterol gibi kardiyovasküler hastalıklar için bilinen risk faktörlerini inceledik ve yalnızca diyastolik kan basıncı daha yüksek olan kadın katılımcılarda migren olma olasılığının arttığını bulduk." diyerek rapor sunumunu sonlandırdı.