Eğitim

Bakan Tekin: Öğretmen, şube tercihinde merkezi yerleştirme yapacağız

Milli Eğitim Bakanı Tekin, "Çocuklarımızın artık 1. ve 5. sınıfa kayıt olduklarında öğretmen, şube tercihi konusunda okul müdürlerimizin zor durumda kalmasını önleyecek merkezi yerleştirmeyi yapacağız" dedi.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanı Tekin, "1. ve 5. sınıfa kayıt olan çocuklarımız için öğretmen ve şube tercihinde okul müdürlerinin zor durumda kalmasını önleyecek merkezi yerleştirme yapacağız" dedi. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bakan Tekin'in açıklamaları şu şekilde:

Yeni bir müfredat gündemde. Bilgiye erişim kolaylaşırken, eğitim süreci de değişiyor. Öğrenciler, okuldan aldıkları bilgiyle tatmin olmuyor; dünya genelinde bilgi vermekten bilgiye dayalı becerilere geçiş yapıldı. Biz de kademeli olarak bu değişimi planlıyoruz.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli beceri temelli bir yaklaşımdır. Müfredatın ağır eleştiriler alması nedeniyle sadeleştirildi.

Toplumsal ihtiyaçlara yönelik yeni bir müfredat hazırladık. Birinci sınıf, yeni müfredat ve kitaplar edinecek, diğer sınıflar ise eski müfredatı kullanmaya devam edecek. 9 Eylül'de bu kitaplar sınıflarda olacak.

"DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRECİ SORUN OLMADAN BAŞLACAYAK"

Deprem bölgesinde, tüm millete başsağlığı diliyorum. Büyük bir felaket yaşadık. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çalışmalarımız başladı ve sürüyor. Bakanlık merkez teşkilatında yıkılan dersliklerin inşası için bir koordinasyon merkezi oluşturduk.

Cumhurbaşkanımız, 6 Şubat’tan önce derslik sayısını artırmamızı istedi. Önümüzdeki hafta son durumu değerlendireceğiz. 11 ilimizde toplam 9,935 derslik kullanılamaz durumda; hafif hasarlı olanların onarımlarını tamamlıyoruz. Bu 9,935 dersliğin yerine 19,894 derslik inşa edilecek ve 6 Şubat'taki derslik sayısını yüzde 10 aşmış olacağız.

9 Eylül sabahı itibarıyla 11 ilde eğitim öğretim süreci hiçbir sorun olmadan başlayacak.

Kayıt ücretleri ile ilgili ek tedbirler alınacak mı? Öncelikle zorunlu yaşa giren tüm öğrenciler için eğitim planlaması yapıyoruz. Öğrencilerin kayıtları otomatik olarak en yakın okula yapılıyor. Sınavla yerleşen okullara ise, çocuklarımız puan üstünlüğüne göre kaydediliyor.

"KAYIT ÜCRETİ TALEP ETME YETKİSİ YOKTUR"

Kayıt ücreti talep etme yetkisi yoktur. Okul müdürlerinin zan altında kalmasını istemiyorum. Merkezi kayıt sistemi sayesinde 1. ve 5. sınıfa kayıt sürecinde müdürlerin zor durumda kalmasını engellemiş oluyoruz. Okul müdürlerine, "Çocuğumu şu öğretmene veya şubeye yazdırın" talepleri karşısında, onların inisiyatifi yoktur.

KİTAP FİYATLARI

Kitap fiyatları konusunda denetim yapıyor ve sorunlu fiyat politikaları belirleyen özel okullara yaptırım uyguluyoruz. Asgari ücretin 10 veya 20 katına kadar yaptırım uygulanıyor; gerekirse kapatma da söz konusu. Özel okullarda, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı kitaplar zorunlu hale getirildi. Ders kitaplarını okullara göndereceğiz, ek kitaba gerek kalmayacak.