Gündem

Bakan Soylu: PKK’ya katılım son 30 yılın en düşük seviyesinde

Abone Ol

İçşileri Bakanı Süleyman AA Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Terörle mücadeleye dikkat çeken Bakan Soylu, PKK’ya katılımın son 30 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, “Bu, terör örgütünü ciddi bir şekilde demoralize ediyor.” ifadesini kullandı.

“Terör örgütü PKK’ya katılım son 30 yılın en düşük seviyesinde”

Bölücü terör örgütü PKK’ya katılımın son 30 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirten Bakan Soylu, “Bu, terör örgütünü ciddi bir şekilde demoralize ediyor.” dedi.

“FETÖ’nün hareket etme kabiliyetini bitirdik”

15 Temmuz’da 249 şehit ve 2196 vatandaşımızın yaralandığı hain işgal girişimini düzenleyen Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “FETÖ’nün hareket etme kabiliyetini önemli ölçüde bitirdik” diyen Soylu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Türkiye içerisinde söylüyorum. Ama gerek kendilerine yönelik buraya hala bağlılıklarını iddia edenler, cezaevinde farklı bir dünya içerisindeler. Onlara her 15 günde, her bir ayda, her bir buçuk ayda bir eski günlere gelebilecekleri ümidini vermeye çalışıyorlar yani gerçeklikten kopuklar.”

 “Son bir yılda 68 binin üstünde operasyon yapıldı”

Son bir yılda terör örgütlerine yönelik 68 bin 464 operasyon yapıldığını belirten Bakan Soylu, “Bunun 40 bini PKK, 25 bini FETÖ, 2 bin 109’u da DAEŞ’e yönelik operasyon.” olduğunu kaydetti.

“DAEŞ mensupları ve sempatizanlarıyla mülakatlar yaptık”

İçişleri Bakanı Soylu, “Cezaevlerine düşen DAEŞ mensupları ve sempatizanlarıyla birebir mülakatlar yaptık. Mülakatlarda aslında Adalet Bakanlığıyla birlikte nasıl bir terör örgütüyle, nasıl bir mekanizmadan, dinamikten hareket eden bir terör örgütüyle karşı karşıya kaldığımızı çözmeye çalıştık. Profil oluşturduk. Orada enteresan sonuçlar aldık. Bu enteresan sonuçları terörle mücadelemizde arkadaşlarımızla beraber kullanıyoruz.” dedi.

“FETÖ’nün momentumlarını bozduk”

İçişleri Bakanı Soylu, dünya genelindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonlara ilişkin yaptığı açıklamada,”Türkiye aslında yuvarlağın en ortasındaki ülkeydi. Biz buraya ciddi bir hamle yapınca diğer etki alanlarında da bir sarsılma yaşadılar. Biz aslında momentumlarını bozduk. Sadece Türkiye’ye ait bir süreç değildi. Biz tam merkezindeydik.” ifadesini kullandı

“Terör örgütü hala kaymakamlarımızı hedef alıyor”

Terör örgütü PKK’nın doğuda kendi tabanını kaybedeceği için kaymakamlarımızı hedef aldığını belirten Bakan Soylu, “Bu arkadaşlarımız orada kahramanca bir iş yapıyorlar. Şunu da söylemem lazım, kim memnun belediyelerin bu hizmetlerinden? Esnaf. Alışveriş oluyor. Belediyeler borçlarını ödeyemiyorlardı, esnafa 590 milyon borç ödendi bu alandaki kayyum belediyelerde şu ana kadar.” dedi.

“Görevlendirmeler doğru karar”

Belediyelere yapılan görevlendirmeler hakkında konuşan İçişleri Bakanı Soylu, “Çok isabetli ve çok doğru bir karar oldu. Bu, birçok açıdan içimizi acıtıyordu.” dedi.

Oradaki belediyelerin teröre sağlamış oldukları finansal, lojistik, moral destekler vardı. Van’da sabah sıcak ekmek pişiyordu, Faraşin Yaylası’na, terör örgütüne, birçok noktaya sıcak ekmek gidiyordu.” diyen Soylu, “Bunlar hep belediyelerin araçları ile gerçekleşti. Şimdi burada Türkiye iyi bir karar verdi. Terör her ne olursa olsun bizim süpürmemiz gereken bir olaydır.” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık 4,5 milyon, Türkiye’ye gelen göçmen var”

“3 milyon 200 bin Suriyeli sığınmacımız var.” diyen Soylu sığınmacılar hakkında şu bilgileri verdi:

“Bunun yaklaşık 330 bin 744 civarı bizim kayıtlarımıza göre kamplarda. Ama sadece Suriye’den gelmiyor. Özellikle Irak’tan 250 bin civarı, Afganistan, İran, Pakistan, Somali… Ülkeler arası birtakım farklılıkları da söz konusu. Neden Türkiye’ye geliyor, neden Türkiye’den gidiyor, bu da ayrı bir dış politika meselesidir. O konularda da çalışıyoruz. Yaklaşık 4,5 milyon civarında Türkiye’ye gelen göçmen var.”

“11 milyonun üzerinde yeni kimlik kartı verildi

Yeni kimlik kartlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Soylu şu ana kadar dağıtılan kartların sadece 20 tanesinde hata çıktığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Şu ana kadar 11 milyon 238 bin yeni kimlik kartı verildi. Yaklaşık 20 tanesinde hata çıktı, o da bireysel hata. Girişten kaynaklanan hatalar söz konusu. 11 milyonda 20, bir hata sayılmayabilir. Keşke hiç olmasa tabii. Yeni kimlik kartları ilk başta 2-2,5 ayda gidiyordu. Şimdi artık 5 artı 2 güne indirdik. Beş gün şehir içleri, merkezde iki günde, kırsal ve köylerde toplam 6-7 gün içinde müracaat ettikten sonra verilebiliyor. Ehliyetlerde, pasaportlarda da inşallah aynı anlayış gelecek. Ne zaman başlar? Biz 2018’in Mart’ı gibi diyoruz. Bu arada trafik tescilleri de noterlere vereceğiz. Yapabilirsek daha önce yapacağız ama bütün hazırlıklarımızı 2018’in Mart’ı için yapmıştık ama öne çekebilirsek bir şekilde çekmeye çalışıyoruz.”