Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin 7 maddesi daha kabul edilerek önemli düzenlemeler yasalaşmış oldu. Düzenlemeyle birlikte meslekte belirli bir süreyi dolduran hakim ve savcılara akademisyen olabilme imkânı getirildi.
HAKİM VE SAVCILARA AKADEMİSYEN OLMA İMKANI
Teklife göre, meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Türkiye Adalet Akademisine atanabilecek veya görevlendirilebilecek.
Ayrıca, fiilen 5 yılını dolduran hakim ve savcılar da Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümleri çerçevesinde Akademiye atanabilecek ya da görevlendirilebilecek.
AKADEMİK KADRODA ESNEKLİK
Yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri de Akademide öğretim görevlisi olarak görevlendirilebilecek. Devlet Memurları Kanunu’na tabi personelin Akademiye atanması ise Akademi Başkanı tarafından yapılacak.
EĞİTİM PROGRAMLARI GENİŞLETİLECEK
Kabul edilen maddelere göre, Türkiye Adalet Akademisi meslek öncesi ve meslek içi eğitim programlarını, Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Kurulu işbirliğinde hazırlanan yıllık plan çerçevesinde yürütecek.
Ayrıca, yabancı yargı mensuplarına yönelik yurt içi ve yurt dışında eğitim programları da düzenlenebilecek. Hakim ve savcılara uzmanlık ve sertifika programları sunulurken, avukatlar, noterler ve adalet alanında çalışan diğer meslek gruplarına yönelik de sertifika programları açılabilecek.
SEMPOZYUM VE KONFERANSLAR DÜZENLENECEK
Akademi; yüksek mahkemeler, hukuk fakülteleri ve ilgili kurumların görüşlerini alarak yıllık eğitim planları hazırlayacak. Bunun dışında da ihtiyaç duyulduğunda seminer, sempozyum ve konferans gibi etkinlikler düzenlenecek.
ÜCRETSİZ VE ÜCRETLİ HİZMETLER
Hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim programları ücretsiz olacak. Diğer hizmetler ise ücret karşılığında sunulacak. Akademi tarafından yatılı tesisler de kurulacak.
GELİR KAYNAKLARI VE DENETİM
Akademinin gelirleri; Hazine yardımları, bağışlar, eğitim ve yayın gelirleri ile taşınır ve taşınmaz mallarının gelirlerinden oluşacak. Denetim ise adalet müfettişlerince yapılacak.
TBMM PERŞEMBE GÜNÜ TOPLANACAK
Kanun teklifinin ilk 17 maddesinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Genel Kurulu, 13 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapandı.