Teknoloji

Bakan Kacır: Türkiye'yi teknoloji geliştirmenin merkez adreslerinden biri yapmakta kararlıyız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk teknoloji girişimlerinin dünya genelindeki rolünü güçlendirmeyi ve Türkiye’yi teknoloji geliştirme merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Abone Ol

New York'ta bulunan Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesindeki temaslarına eşlik etti.

Burada yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Türkiye Yatırım Konferansı

Kacır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştirilen 15. Türkiye Yatırım Konferansı'na değinerek, bu toplantının Türk ekonomisinin tanıtımına katkı sağladığını ve birçok önde gelen Amerikan şirketi ile bağlantı kurma fırsatı sunduğunu ifade etti. Türkiye'nin ekonomik istikrarının yatırımcıların ilgisini artırdığını belirten Kacır, "Türkiye'de yatırım buradaki ana gündem. Özellikle son bir yılda ekonomide yakaladığımız istikrar, Orta Vadeli Program'da elde ettiğimiz sonuçlar, Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmesi, tüm bölgesel ve küresel sınamalara rağmen Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını koruması, aynı zamanda son dönemde savunma ve havacılıkta elde ettiğimiz kazanımlar ve bunların Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon kapasitesini gösterir nitelikte olması yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini çok yükseltti." dedi.

Apple ile İşbirliği

Bakan Kacır, Apple Başkan Yardımcısı Nick Ammann ile gerçekleştirdiği görüşmeye de değinerek, Türkiye'nin Apple'a katabileceği fırsatları konuştuklarını aktardı. Kacır, Apple'ın Türkiye'de sevilen bir marka olduğunu, ancak bu ilişkilerin daha ileriye taşınmasını istediklerini belirtti. Kacır, "AR-GE, inovasyon ve üretim alanlarında daha fazla işbirliği yapmayı arzu ediyoruz." dedi. 

Ammann'ın Türkiye'deki kapasitenin ne kadar yüksek olduğunu ve özellikle dünya çapında en fazla ilgi gören bazı uygulamaların Türk teknoloji girişimlerince geliştirildiğini anlattığını aktaran Kacır, bunu memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Kacır, "Türkiye'nin teknoloji girişimleri Apple Store'da yürüttükleri çalışmalar vesilesiyle her yıl milyarlarca dolar değer oluşturuyor. Ümit ediyorum ki bunların sayısını artıracağız. Hem Apple'ın Türkiye ekonomisine katkılarını artırmayı hedefliyoruz hem de Apple vesilesiyle Türk teknoloji girişimlerinin dünyada oynadıkları rolü güçlendirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Bu iletişimi hem Apple ile hem de diğer dev teknoloji şirketleriyle sürdüreceklerini dile getiren Kacır, "Türkiye'yi teknoloji geliştirmenin merkez adreslerinden biri yapmakta kararlıyız." diye konuştu.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı hakkında bilgi veren Kacır, bu programın Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşüm hedefleri açısından önemli bir odak noktası olduğunu vurguladı. 2030 yılına kadar elektrikli araçlar, batarya teknolojileri, güneş hücreleri ve rüzgar türbinleri gibi yüksek teknoloji alanlarına 30 milyar dolarlık teşvik programının duyurulduğunu hatırlattı. Bakan Kacır, şunları kaydetti:

"Özellikle programın odağı olan alanlar, aslında küresel yatırımcıların dünyada bir ya da birkaç merkezde sürdürdükleri yatırımları, üretim süreçlerini çeşitlendirmeye hazırlandıkları alanlar. Bu alanlarda tek bir üretim merkezinin bütün dünyayı beslemesinin getirebileceği riskleri, dünya pandemi döneminde doğrudan müşahede etti. Dolayısıyla Türkiye olarak bu alanlarda iddia sahibi olmayı amaçlıyoruz."

Gelecek Vizyonu

Kacır, Türkiye’nin çipten bataryaya ve yenilenebilir enerjiye kadar birçok alanda önemli bir tedarik merkezi olma hedefiyle bu programı dizayn ettiğini ifade etti. "İnanıyorum ki, önümüzdeki dönemde birçok küresel marka Türkiye’de bu yatırımları gerçekleştirecek ve biz de onlara etkin destekler sunarak, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim ve ihracatına önemli kazanımlar sağlayacağız." şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, Türkiye’yi teknoloji geliştirme merkezlerinden biri yapma kararlılığını yineleyerek, Türk teknoloji girişimlerinin dünya genelindeki rolünü artırmayı hedeflediklerini belirtti.