Ekonomi

Bakan Bayraktar'dan Gabar müjdesi! Yeni rakamı verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Çevreye uyumlu bir şekilde, Türkiye'nin en kaliteli petrolünü Gabar'da yüksek oranda üretmeye başladık. Günde yaklaşık 47 bin varil petrol üretiyoruz" dedi.

Abone Ol

Bayraktar, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, "Yeni Türkiye" ve "Türkiye Yüzyılı" hedeflerine gençlerin katkılarıyla ulaşacaklarını vurguladı.

"Günde yaklaşık 47 bin varil petrol üretiyoruz"

Yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınmasının yanı sıra petrol ve doğal gaz gibi diğer yerli kaynakların da ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Türkiye'nin en kaliteli petrolünü Gabar'da yüksek oranda üretmeye başladık. Günde yaklaşık 47 bin varil petrol üretiyoruz. Karadeniz'de, Sakarya Doğal Gaz Sahası'nda ise 2,6 milyon eve yetecek kadar doğal gaz üretimi gerçekleştiriyoruz." dedi.

Zonguldak'ta yürütülen doğal gaz çalışmalarına da değinen Bayraktar, deniz derinliğinin 2 bin 100 metre olduğu bir noktada sondaj yaptıklarını belirtti. "Doğal gazı kendi kaynaklarımızla, mühendislerimizle arayarak bulup karaya getiriyoruz. Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltacak. 30 yıl içindeki karbon nötr hedefinin yanına enerjide tam bağımsız bir Türkiye’yi koyacağız." şeklinde konuştu.

"Türkiye, aynı zamanda enerjisini verimli kullanan bir ülke olmak durumunda"

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve yerli kaynakları azami düzeyde kullanmak zorunda olduğunu belirtti. 70 yıllık nükleer enerji serüveninin başlamasıyla Türkiye'nin hedeflerine daha büyük bir kararlılık ile ilerleyeceğini vurguladı. "Evlerimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde, sokağımızda verimli enerji kullanan bir ülke olmak durumundayız. Dolayısıyla kendi kaynaklarını ekonomisine kazandıran, bunu kendi mühendisleriyle, imkan ve kabiliyetleriyle yapan bir ülke olmalıyız. Ben bu anlamda hepinize güveniyorum. Burada mezun kardeşimizi dinleyince çok etkilendim. Çok güzel bir üniversitede inşallah eğitim hayatına devam edecek. Dört yıl sonra da bizim enerjimize enerji katmaya, ülkemizin gücüne güç katmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin geleceği için gençlere büyük ihtiyaç var"

Bayraktar, okul yönetiminin, öğretmenlerin ve öğrencilerin azim ve emekleri için teşekkür ederek, "Bu okul, 2017-2018 eğitim öğretim yılında 69 öğrenci ile yola çıktı. Her yıl 90 seçkin öğrenci buraya katılıyor. 300'ün üzerinde mezun var. Bunlar, enerji sektöründe çalışmaya aday arkadaşlarımız." dedi. Teknofest'teki başarılarına da değinen Bayraktar, gençlerin ülkenin geleceği için büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

El Cezeri’nin geçmişteki başarılarına atıfta bulunarak, "Sizler de inanıyorum ki yenilenebilir ve yeşil enerji kullanımının öncülerinden olacaksınız." diyerek sözlerini tamamladı.

Törenin ardından Bayraktar, sınıfları gezerek öğrencilerle tanıştı ve güneş enerji panel üretim atölyesindeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.