Ekonomi

Aylık 3 bin 650 Euro! Almanya nitelikli işçi alıyor. İşte ayrıntılar...

Almanya, nitelikli işçi açığını gidermek için yeni bir göç yasası kabul etti. Bu yasayla birlikte, Almanya'da iş bulan kalifiye işçilere daha kolay çalışma izni ve oturum hakkı verilecek.

Abone Ol

Almanya Nitelikli İşçi Göç Yasası

Almanya, iş gücü piyasasında yaşanan vasıflı işçi açığını gidermek amacıyla yeni bir göç yasası çıkardı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırmayı ve cazip hale getirmeyi amaçlıyor.

Yeni yasanın en önemli değişiklikleri şunlar:

AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ve üniversite eğitimini tamamlamış kişiler için AB Mavi Kartı'na başvurmak için gerekli olan yıllık brüt maaş alt sınırı 58 bin 400 euro'dan 43 bin 800 euro'ya düşürüldü. Aylık 3 bin 650 euro'ya geliyor.

AB Mavi Kartı'na sahip olanların işverenlerini değiştirmeleri, ailelerinin yanına gitmeleri ve AB'de daimi ikamet izni almaları da kolaylaştırılacak.

Vasıflı işçiler, asıl vasıflarının dışında da çalışabilecek. Örneğin, sekreterlik olarak mesleği tanınan vasıflı bir işçi, lojistik alanında vasıflı bir işçi olarak istihdam edilebilecek.

Bilgisayar uzmanları, başka niteliklerini kanıtlayabilmeleri halinde üniversite diplomasi olmadan da AB Mavi Kartı alabilecek.
Ülkeye girişte meslek tecrübesi olana veya meslek diploması olana da kolaylık sağlanacak.

AB Mavi Kartı

Nitelikli İşçi Göç Yasası kapsamında, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ve üniversite eğitimini tamamlamış kişiler için AB Mavi Kartı uygulaması devam edecek. AB Mavi Kartı sahibi kişiler, Almanya'da brüt 58.400 Euro'dan fazla maaş almaları halinde çalışma izni ve oturum hakkı elde ediyor.

Fırsat Kartı

Yurt dışında en az iki yıllık mesleki eğitim almış ya da üniversite mezunu kişiler için ise puan sistemine dayalı bir "fırsat kartı" uygulaması getiriliyor. Bu kart, nitelikli istihdam için bir iş sözleşmesi olması ve Federal İş Ajansı'nın kabul etmesi halinde iki yıla kadar yenilenebilecek.

Fırsat kartı için gerekli puanlar şu şekilde:

Yeterlilik: 10 puan
Yaş: 18-35 yaş arası: 5 puan, 35-45 yaş arası: 3 puan, 45 yaş üstü: 1 puan
Almanca dil bilgisi: A1 seviyesinde: 3 puan, A2 seviyesinde: 5 puan

Sığınmacılar

İşlemleri devam eden sığınmacılar da gelecekte mesleki eğitime başlama ya da bir işe girme fırsatına sahip olabilecek. Ancak bu yeni gelen sığınmacılar için geçerli olmayacak.

Turistler

90 günlük turist vizesiyle gelenlerin de iş bulmaları halinde iş piyasasına girmeleri kolaylaşacak.

Almanya işçi alımı başvurusu

Almanya işçi alımı başvurusu önümüzdeki aylarda erişime açılması bekleniyor.