BOTAŞ, bu atılım kapsamında nisandan itibaren 4 farklı şirketle LNG tedarik anlaşmaları imzalayarak kaynak çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Türkiye, halihazırda yıllık 80 milyar metreküp gazı ulusal şebekeye verme kapasitesine ulaşmışken, yıllık 50 milyar metreküp civarındaki tüketimini karşılamak için fazlasını ihraç etmeyi planlıyor.

BOTAŞ geçtiğimiz yıl Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile gaz ihracatı anlaşmaları imzalamış, ayrıca 2023 Ocak’ında Umman ile yıllık 1 milyon ton LNG temini için anlaşma yapmıştır. Mayıs ayında ExxonMobil ile vardığı mutabakat muhtırası, Türkiye’ye yıllık 2,5 milyon ton LNG temin edilmesini öngörüyor. Eylül ayında ise Shell ve TotalEnergies ile 10 yıllık LNG tedarik anlaşmaları imzalanmış olup, bu anlaşmalarda yıllık sırasıyla 4 ve 1,6 milyar metreküp gaz teslim alınacak.

Maliye, kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşine düştü Maliye, kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşine düştü

Bu anlaşmalar, Türkiye'nin ve bölgenin enerji tedarik güvenliğine önemli katkılar sağlıyor. PETFORM Gaz Grubu Başkanı Gökhan Soruş, BOTAŞ’ın gelecekteki Rusya ve İran kontratlarının bitişiyle kaynak çeşitliliği sağlamak için çalıştığını belirtti. Türkiye, gaz ticaret merkezi olma hedefiyle uluslararası boru hatları ve LNG terminalleri projelerini güçlendiriyor. Ayrıca, yaz aylarında kullanılmayan günlük 150 milyon metreküpün üzerindeki yeniden gazlaştırma kapasitesi, daha fazla LNG sözleşmesi imzalamak için fırsat sunuyor. Soruş, bu gelişmelerin Türkiye gaz piyasasında özel sektörün katkı sağlayacağını vurguladı.

Kaynak: AA