Dünya

Avusturya Özgürlük Partisi İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk seçim zaferini kazandı

Viyana'da, 29 Eylül 2024 tarihinde Avusturya Özgürlük Partisi'nin lideri Herbert Kickl, destekçileriyle birlikte kutlama yapıyor.

Abone Ol

Avusturya'nın Özgürlük Partisi (Freiheitliche Partei Österreich) İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez aşırı sağ bir partinin Avusturya'da parlamento seçimlerini kazandığı zaferi elde etti. ORF kamu televizyonu için yapılan projeksiyona göre, oyların %90'ından fazlasının sayıldığı sonuçlara göre Özgürlük Partisi %29,2 ile birinci sırada yer aldı.

Bu zafer, Şansölye Karl Nehammer'ın liderliğindeki Avusturya Halk Partisi'ni (Österreichische Volkspartei) %26,5 ile ikinci sıraya düşürdü. Merkez sol Sosyal Demokrat Parti (Sozialdemokratische Partei Österreichs) ise %21 ile üçüncü sırada yer aldı.

Viyana'da destekçilerine seslenen Özgürlük Partisi lideri Herbert Kickl, "Bugün birlikte bir parça tarih yazdık," dedi. "Yeni bir dönemin kapısını açtık ve şimdi Avusturya tarihinin bu yeni bölümünü gerçekten birlikte yazacağız. Bu sonuçtan dolayı ne kadar mutlu olduğumu tarif edemem. Elde ettiğimiz başarı, en çılgın hayallerimi bile aştı."

Ancak Avusturya'nın yeni lideri olabilmek için Kickl'in parlamentoda çoğunluk sağlayacak bir koalisyon ortağına ihtiyacı var ve bu durum zorlu olabilir. Kickl, diğer partilerle müzakereye açık olduğunu belirtti, ancak rakipleri – Nehammer ve Sosyal Demokratların lideri Andreas Babler dahil – aşırı sağ ile çalışmayı reddediyor.

Viyana'da konuşan giden Şansölye Karl Nehammer, partisinin kaybetmesinin "acı verici" olduğunu belirtti ancak Kickl'e karşı olan duruşunun değişmediğini söyledi. "Her zaman söylediğim gibi, komplo teorilerine inanan, Dünya Sağlık Örgütü'nü bir sonraki dünya hükümeti olarak suçlayan ve Davos toplantısını dünya egemenliği için bir hazırlık olarak gören Herbert Kickl ile devleti mantıklı ve sorumlu bir şekilde yönetemezsiniz. Bu görüşümde hâlâ kararlıyım," dedi.

Ukrayna Savaşı İşine Yaradı!

Aşırı sağ, yüksek enflasyon, Ukrayna savaşı ve COVID-19 pandemisine duyulan hoşnutsuzluklardan fayda sağladı ve göç konusundaki endişeleri de kendi lehine kullanarak destek topladı. Seçim programında "Kale Avusturya" başlığını kullanan Özgürlük Partisi, "istenmeyen yabancıların geri gönderilmesi," sınırların sıkı bir şekilde kontrol edilmesi ve acil durum yasası yoluyla iltica hakkının askıya alınarak daha "homojen" bir ulus oluşturulması çağrısında bulunuyor.

Özgürlük Partisi ayrıca Rusya'ya yönelik yaptırımların sona erdirilmesini talep ediyor, Batı'nın Ukrayna'ya sağladığı askeri yardımları eleştiriyor ve Almanya'nın başlattığı bir füze savunma projesi olan Avrupa Gök Kalkanı Girişimi'nden çekilmek istiyor. Kickl, Brüksel'deki "elitleri" de eleştirerek bazı yetkilerin Avrupa Birliği'nden Avusturya'ya geri getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Özgürlük Partisi'nin zaferi, Viyana'daki parlamento binası önünde protestolara yol açtı. Göstericiler "Kickl bir Nazi" gibi sloganların yazılı olduğu pankartlar taşıyarak tepki gösterdi. Seçim sonuçlarının geri kalan posta oylarının sayılmasının ardından bu hafta içinde resmî olarak açıklanması bekleniyor, ancak bu oyların sonucu önemli ölçüde değiştirmesi beklenmiyor.