Ekonomi

Avrupa borsaları düşüşle başladı

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününe Fransa hariç satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Abone Ol

Avrupa borsaları haftaya, Fransa dışında satış ağırlıklı bir başlangıç yaptı.

Açılış sonrası Stoxx Europe 600 endeksi %0,1 kayıpla 517,6 puana, Almanya DAX 40 endeksi ise %0,4 düşüşle 18,555 puana geriledi. İtalya'da MIB 30 endeksi %0,3 azalarak 33,563 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,1 artışla 7,583 puana, İspanya'da IBEX 35 endeksi ise %0,2 kaybıyla 11,251 puana düştü.

Cuma günü %0,7 artışla 1,1193'ten kapanan avro/dolar paritesi, güncel olarak %0,1 azalışla 1,1180 seviyesindedir. Küresel borsa piyasaları, yoğun makroekonomik veri takviminin olduğu haftaya temkinli başlarken, Avrupa borsaları Fransa hariç negatif bir seyir izliyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda, uzun süredir yüksek seviyelerde kalan politika faizlerinin düşürülmesi için uygun zamanın geldiğini belirtti. Para piyasalarında, Fed'in gelecek ay 25 baz puan faiz indirileceğine kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık indirim ihtimali de gündemde. Yıl sonuna kadar toplam 100 baz puan faiz indirimi yapılacağı öngörülürken, bu hafta açıklanacak verilerin fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Analistler, Fed'in eylülden itibaren faiz indirimlerine başlayacağının sinyali sonrasında, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yılsonuna kadar üç kez daha faiz indiriminde bulunması bekleniyor. Bölgedeki açıklanan veriler ekonomik aktiviteye dair endişeleri artırırken, bu hafta bölge genelinde açıklanacak enflasyon verileri yakından takip edilecektir.

Ayrıca, İngiltere'de tatil nedeniyle borsa işlemleri yapılmamaktadır. Bugün Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi, ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve Dallas Fed imalat sanayi endeks verileri izlenecek.