Kültür Sanat

Atatürk Baraj Göleti kıyısında 3 bin yıllık yerleşim alanı tespit edildi

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Atatürk Baraj Göleti kıyısında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda 3 bin yıllık bir yerleşim alanı keşfedildi.

Abone Ol

Adıyaman Müze Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki tarihi kalıntıları tespit etmek amacıyla çalışmalar başlattı ve geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan 10 yerleşim alanı ortaya çıkardı.

Yerleşim Alanlarının Tespiti

Müze müdürlüğü ekipleri, Belören köyü kırsalında, baraj göletine yakın yerlerde yürüttükleri çalışmalarda kaya yerleşkelerinden oluşan bu antik alanları gün yüzüne çıkardı. Arazi taraması ve kıyılarda yapılan incelemeler sonucu, bölgede bulunan çömlekler, o dönemde insanların yaşadığına dair önemli ipuçları sundu. Elde edilen bulgular arasında çömlek parçalarının yanı sıra kanal şeklinde oyuklar ve oda tipi yerleşim alanları da yer aldı.

Adıyaman Müzesi Müdürü Mehmet Alkan, "Suların çekilmesiyle birlikte bu alanlarda detaylı bir çalışma başlattık ve 10 yerleşim alanı tespit ettik. Bu yerleşim alanlarında çömleklerin bulunması, burada bir zamanlar insanların yaşadığını kanıtlıyor. Aynı zamanda bu bölgede oyulmuş kanallar ve oda tipi yapılar da keşfettik," ifadelerini kullandı.

Arkeolojik çalışmaların devam ettiği bölgede, daha fazla tarihi yapının gün yüzüne çıkarılması bekleniyor.