Bitlis Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Ahlat Müzesi başkanlığında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. Bitlis Eren Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu'nun danışmanlığında sürdürülen kazılarda, saraya ait olduğu düşünülen önemli buluntular ortaya çıkarıldı.
Kazı çalışmalarında, Osmanlı dönemine ait su boruları ve kalede yaşayanların su ihtiyacını karşılayan su dağıtım sistemi keşfedilirken, son günlerde nöbetçi kulübesi yakınında saraya ait kapının anahtarı ve kilitlenmesini sağlayan demir aparatlar bulundu. Bu demir nesneler, yıllarca toprak altında kalmaları nedeniyle oksitlenmiş halde bulundu ve koruma işlemleri için laboratuvara götürüldü.
"Anahtar Kalenin Dibinde 5 Metre Derinlikte Bulundu"
Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, kazılarda önemli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Geçen ay su boruları sisteminin keşfedildiğini anımsatan Eker, "Kazının son günlerinde askeri kulenin altında bulduğumuz anahtar ve kilit mekanizmasının parçaları, saraya ait olduğunu düşündüğümüz bir keşif oldu. Kalenin tarihi ve yangın izlerine dair buluntular, bölgedeki önemli olayları aydınlatabilir," dedi.
Sivil Mimari ve Kamu Yapıları Ortaya Çıkarıldı
Eker, kazılarda ortaya çıkarılan yapıların Bitlis tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Saraya ait su sistemleri, mimari yapılar, savaş malzemeleri ve günlük yaşamda kullanılan objeler ile 1600-1700'lü yıllara ait materyaller keşfedildi. Bu buluntular, koruma işlemlerinden sonra müzede sergilenerek ziyaretçilere sunulacak.
Kazı çalışmaları, Eren Holding ile yapılan 5 yıllık sponsorluk anlaşması kapsamında devam edecek ve gelecek yıl yeniden başlayacak.