Sağlık

Araştırmacılar uyardı: Dirençli bakteriler 2050'ye kadar 39 milyon kişiyi öldürebilir

Antimikrobiyal direnç (AMR) nedeniyle, önümüzdeki 25 yıl içinde 39 milyondan fazla insanın antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar yüzünden hayatını kaybedebileceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra 130 milyon kişi de AMR ile ilişkili nedenlerle ölebilir.

Abone Ol

Bu uyarı, dünya liderlerinin New York'ta bu büyüyen halk sağlığı tehdidine karşı mücadele etmek için bir araya gelmesinden günler önce yayımlandı.

Antimikrobiyal direnç, bakterilerin ve diğer patojenlerin, antibiyotiklerin onlara karşı etkili olamayacağı bir noktaya evrilmesiyle meydana gelir. Bu durum, hem tıpta hem de hayvancılık ve tarımda antibiyotiklerin aşırı kullanımına bağlı olarak gelişir. Bu "süper mikroplar", enfeksiyonların tedavisini zorlaştırırken, doktorların alternatif çözümler bulmasını zorlaştırıyor. Yeni bir araştırmaya göre, bu dirençli bakteriler her yıl yaklaşık bir milyon insanı öldürüyor.

AMR'ye Bağlı Ölümler Artış Gösteriyor

GRAM Projesi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2050'ye kadar AMR'den doğrudan kaynaklanan ölümlerin 1,91 milyona, AMR ile ilişkili ölümlerin ise 6,31 milyona ulaşabileceği tahmin ediliyor. Araştırmacılar, 204 ülkedeki 520 milyon kayıt üzerinden bu öngörüleri yaptı.

Çocuklarda Azalma, Yaşlılarda Artış

1990'dan 2021'e kadar, 5 yaşın altındaki çocuklarda AMR ile ilişkili ölümler %60 oranında azaldı. Ancak 70 yaş ve üzeri kişilerde bu oran %80'den fazla arttı. Yaşlanan nüfusların savunmasız hale gelmesi, bu artışın başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

AMR'ye Karşı Atılacak Adımlar

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, önümüzdeki hafta AMR ile mücadele için ikinci kez üst düzey bir toplantı yapacak. Ancak son dönemde yapılan müzakerelerde hedeflerin yumuşatılması, bu konuda yeterli bir uzlaşmanın sağlanamadığını gösteriyor. Örneğin, hayvancılıkta antimikrobiyal kullanımını %30 azaltma hedefi, son taslakta çıkarılarak daha genel bir vaatle değiştirildi.

Uzmanlar, enfeksiyon kontrolünü iyileştirmenin, yaygın aşılama programlarının uygulanmasının ve antibiyotiklerin yalnızca gerekli olduğu durumlarda kullanılmasının AMR ile mücadelede kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Gram-negatif bakterilere karşı yeni ilaçlar geliştirilmesi ile milyonlarca ölümün önlenebileceği vurgulanıyor.