Kültür Sanat

Anadolu'nun zengin mirası gelecek nesillere taşınıyor: Hatay'da 3 bin 500 yıllık tablet bulundu

Aççana Höyük'teki kazılarda, Akadça çivi yazılı ve mobilya alışverişi kayıtları içeren önemli bir tablet gün ışığına çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çıkarılan tabletin Geç Tunç Çağı'nın ekonomik yapısı ve devlet sistemine yeni bir bakış açısı sunacağını açıkladı.

Abone Ol

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde "Eski Alalah" olarak bilinen Aççana Höyük’te süren kazı çalışmalarında önemli bir keşfin yapıldığını açıkladı. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Anadolu’nun zengin mirasını gelecek nesillere taşımak üzere büyük bir titizlikle çalıştıklarını belirtti.

Aççana Höyük’te devam eden çalışmalarda, ilk okumalara göre M.Ö. 15. yüzyıla tarihlenen Akadça çivi yazılı bir tablet gün ışığına çıkarıldı. 28 gram ağırlığındaki bu tabletin, yüklü miktarda mobilya alışverişine ilişkin kayıtlar içerdiği belirtildi.

Bakan Ersoy, bu tabletin Geç Tunç Çağı’nın ekonomik yapısını ve devlet sistemini anlamak adına yeni bir bakış açısı sunacağını vurgulayarak, "Tabletin bulunmasındaki özverili çalışmaları için @kazardb ekiplerimizi tebrik ediyorum" dedi.

Bu önemli keşif, bölgenin tarihine ve arkeolojik değerine ışık tutarken, geçmişin izlerini günümüze taşıyan arkeologların ve kazı ekiplerinin çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.