Dünya

Amerika'da işçi grevleri artıyor: Endüstriyel eylem dalgasının arkasında ne var?

ABD’de yaşam ve konut maliyetlerinin artması, enflasyonun birikimlere zarar vermesi ve ekonominin 5 Kasım’daki seçimler öncesinde gündemin merkezi haline gelmesi, sendikalaşma girişimlerini ve endüstriyel eylemleri tekrar siyasi sahneye taşıdı.

Abone Ol

Büyük çaplı grevler, işçilerin daha fazla pay talep etmesine karşılık işverenlerin direnmesi nedeniyle bazı sektörleri durma noktasına getirme tehdidinde bulunuyor.

Savunma ve havacılık devi Boeing, maaş artışları, daha iyi emeklilik hakları ve ürün güvenliği konusunda daha fazla söz hakkı talep eden işçilerin taleplerine karşı koyuyor. Batı Yakası’ndaki 33.000 sendikalı işçinin iki aydır süren grevine, şirketin gelirlerindeki düşüş sebebiyle iş gücünün %10’unu azaltma planlarıyla karşılık verildi.

Liman İşçilerinin Üç Günlük Grevi Anlaşmayla Sonlandı

Bu ayın başında, ABD'nin Doğu ve Körfez kıyılarında 45.000 liman işçisinin grevi, yaklaşık yarım asırdır ilk kez ticareti kesintiye uğratma tehdidi oluşturdu. İşçiler, daha iyi maaş, emeklilik ve sağlık sigortası talep eden 25.000 işçiyi kapsayan bir sözleşme için eyleme geçmişti. Grev, Uluslararası Liman İşçileri Sendikası’nın 15 Ocak’a kadar yeni bir sözleşme imzalama kararı almasıyla donduruldu.

1 Ekim'de, Amerikan Posta İşçileri Sendikası'na bağlı 200.000 çalışan, daha güvenli çalışma koşulları, daha yüksek maaş, iki katmanlı ücret sisteminin sonlandırılması ve yöneticilerin daha az çalışanla daha fazla iş yapma girişimlerine son verilmesi talepleriyle Ulusal Eylem Günü düzenledi.

Mavi Yakalı İşçilerin Gücü Artıyor

Son dönemdeki grev dalgasının, yayıncılık, eğitim, Otomobil İşçileri Sendikası ve hatta Hollywood gibi sektörlerde geçen yıl gerçekleştirilen başarılı endüstriyel eylemlerin ilham kaynağı olduğu düşünülüyor. Özellikle Otomobil İşçileri Sendikası'nın bir buçuk ay süren grevi, şirketlerin ücret ve yaşam maliyeti ayarlamaları, fazla mesai ve emeklilik hakları, hatta fabrika kapanmalarına karşı korumalar için yeterli mali kaynağa sahip olduğunu kanıtladı. 

Grevlerin devam etmesiyle birlikte işçi talepleri giderek daha fazla yankı buluyor ve iş dünyasında dengeleri değiştirecek bir hareketlilik yaşanıyor.