Gündem

Altay bebeğin ölümüyle ilgili yeni detaylar: O ilacı kullanmışlar...

İzmir'in Konak ilçesinde 1 yaşındaki Altay Toprak Kınalı'nın ölümü ve 3 kişinin zehirlenmesiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. 12 Kasım'da evde yapılan haşere ilaçlamasında, yüksek kapasiteli tarımsal ürün depolarında kullanılan tarım ilaçları kullanıldığı tespit edildi. İlaçlamadan sonra yapılan gaz ölçümlerinde bazı değerlerin üst sınırı aştığı belirlendi.

Abone Ol

Kahramanlar Mahallesi 1413 Sokak'ta 12 Kasım'da gerçekleştirilen tahtakurusu ilaçlaması sonrası 1 yaşındaki Altay Toprak Kınalı'nın ölümü ve 3 kişinin zehirlenmesiyle ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile AFAD tarafından rapor hazırlandı. Bu raporlar, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasına dahil edildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün raporuna göre, kullanılmakta olan ilaçlar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış fakat konutlarda kullanılmak için uygun olmayan bitki koruma ürünleri sınıfına giriyor. Bilirkişi heyeti de, kullanılan ilaçların biyosidal ürünler yönetmeliğine uygun olmadığını, dolayısıyla evde yapılması gereken ilaçlamalar için uygun olmadığını vurguladı.

Cihaz "OVER" vermiş

AFAD ekiplerinin yaptığı ölçümlerde, apartman dairesinde hidrojen siyanür, hidrojen sülfür ve karbonmonoksitin ölçüm aralığını aşarken, cihaz "OVER alarmı" vermiş. Ölçümlerdeki aşırı derecede zehirli gazların düzeyi, sonradan havalandırma yapılmasına rağmen düşmemiş.

Kimya yüksek mühendisi, ziraat mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişi heyetinin de çalışmalara başladığını ifade eden Turan, "Kullanılan ilaçlar biyosidal ürünler yönetmeliğine uyumlu olan ilaçlar değil. Tarımsal amaçlı kullanılabilecek ilaçlar. Konut ya da kapalı yerlerde kullanılabilecek türden ilaçların olmadığı ortaya çıktı." diye konuştu.

Olay

İzmir'in Konak ilçesindeki apartmanda 12 Kasım'daki haşere ilaçlamasının ardından 14 Kasım saat 11.30 sıralarında bazı vatandaşlar ilaçlamadan etkilenmiş, 1 yaşındaki Altay Toprak Kınalı zehirlenerek hayatını kaybetmiş, hastaneye kaldırılan 3 kişi tedavileri sonrası taburcu edilmişti.

Gözaltına alınan şüphelilerden ilaçlamayı yapan ziraat mühendisi B.Ö. (47) ile ilaçlamaya yardımcı olan çalışan E.G. (44) tutuklanmış, işe aracılık eden E.G. (46) ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.