Ekonomi

Almanya'da şirketler kredi bulmakta zorlanıyor

Ekonomik belirsizlikler sürerken Alman şirketlerinin krediye erişimi giderek zorlaşıyor. Münih merkezli IFO Enstitüsü'nün verilerine göre, kredi alma güçlüğü yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Abone Ol

IFO Enstitüsü'nün Kredi Kısıtlaması Göstergesi, Eylül ayında bankaların daha kısıtlayıcı davrandığını belirtti. Yaklaşık 2.000 işletmenin %32,9'u kredi alma sürecinde zorluk yaşadığını bildirdi; bu oran Haziran'da %27,1'di. Hizmet sektöründe endeks %27,0'dan %35,7'ye, sanayide ise %26,2'den %34,3'e yükseldi.

IFO kıdemli ekonomisti Prof. Klaus Wohlrabe, birçok sektörde sipariş eksikliğinin bankaların kredi kontrollerini daha titiz yapmasına neden olduğunu belirterek, "Almanya'daki şirketler şu anda az yatırım yapıyor, bu yüzden kredilere daha kolay erişmeleri faydalı olur" dedi.

İnşaat sektöründe kredi alma zorluğu %32,2'den %20,7'ye, toptan satışta %24,6'dan %23,2'ye, perakende sektöründe ise %30,0'dan %27,0'ye geriledi.

ECB'nin Faiz İndirimine Yönelik Umutlar

Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu'ndan Makroekonomi Profesörü Benjamin Born, Almanya'nın bir yıldan uzun süredir durgunlukta olduğunu ve iş modelleri etrafında önemli bir belirsizlik yaşandığını belirtti. Born, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü ve gelecek yıl boyunca para politikasını gevşetme beklentisinin finansal koşulları iyileştirebileceğini vurguladı.

Firmaların krediye ulaşmakta zorlanması, iş yatırımlarını ve istihdam yaratımını sınırlandırarak ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir.

Riskli Kredi Ortamı ve Ekonomik Zorluklar

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ekonominin bu yıl %0,2 küçüleceğini açıkladı. Bu durum, ülkede art arda ikinci yıl daralma yaşanacağını gösteriyor. Almanya'nın mevcut sorunları, enerji fiyatlarındaki artış ve Çin ekonomisinin zayıflığının yanı sıra uzun vadeli yapısal zorluklardan da kaynaklanıyor. Altyapı eksiklikleri, yaşlanan nüfus ve bürokratik engeller, üretkenliği sınırlayan faktörler arasında.

University of Mannheim'dan Ekonomi Doçenti Matthias Meier, mevcut ekonomik şartlarda bankaların kredi arzını kısıtlamasının şaşırtıcı olmadığını ifade etti ve yüksek faiz oranlarının borç yeniden yapılandırmasını daha riskli hale getirebileceğini ekledi.