Ekonomi

Almanya'da çip fabrikası inşaatı iki yıl ertelendi

ABD'li çip üreticisi Intel, Almanya'da inşa etmeyi planladığı çip fabrikasının yapımını en az iki yıl ertelediğini duyurdu.

Abone Ol

Intel CEO’su Pat Gelsinger, şirketin Magdeburg, Almanya’daki çip fabrikasının inşaatını en az iki yıl ertelediğini açıkladı. Deutsche Presse-Agentur (DPA) haber ajansına göre, Intel, Berlin yakınlarındaki Saksonya-Anhalt bölgesinde iki çip fabrikası kurmayı ve bu sayede yaklaşık 3.000 kişilik istihdam yaratmayı planlıyordu. Temel atma töreni bu yıl için planlanmıştı.

30 Milyar Euroluk Yatırım Ertelendi

Bu yatırımın yaklaşık 30 milyar euro değerinde olması bekleniyordu ve geçen yıl Alman hükümeti, bu proje için 9.9 milyar euro tutarında devlet yardımı sözü vermişti. Ancak Intel, bu planları durdurma kararı aldı ve bu yıl başlatılan maliyet tasarrufu programına dikkat çekti. Gelsinger, "Rekabetçi bir maliyet yapısı oluşturmak ve geçtiğimiz ay açıkladığımız 10 milyar dolarlık tasarruf hedefine ulaşmak için hızlı hareket etmeye devam etmeliyiz" dedi.

Polonya’daki Projeler de Ertelendi

Intel CEO’su, Polonya ve Almanya’daki projelerin, pazar talebine bağlı olarak yaklaşık iki yıl süreyle askıya alınacağını belirtti. Fabrikanın üretime başlaması 2027 veya 2028 yıllarına ertelenmiş durumda.

Gelsinger ayrıca, Intel'in Amazon Web Services (AWS) ile yeni bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu ortaklık kapsamında Intel, AWS için özel bir yapay zeka çipi üretecek ve Xeon 6 işlemcisini sağlayacak.

Intel’in bu stratejik adımları, şirketin maliyetleri kontrol altına alırken pazar talebine yanıt vermeye çalıştığını gösteriyor.