Dünya

Alman Barış Ödülünü alan yazar Anne Applebaum Ukrayna'ya silah yardımı istedi

Anne Applebaum, Almanya Barış Ödülü’nü kabul ettiği sırada, Ukrayna’ya destek çağrısında bulunarak pasifizmin saldırganlık karşısında teslimiyet olduğunu savundu.

Abone Ol

Pulitzer Ödülü sahibi yazar Anne Applebaum, 20 Ekim 2024’te Frankfurt’ta düzenlenen törenle Almanya Kitap Ticareti Barış Ödülü’nü aldı. Kabul konuşmasında, "Barış istiyorum" ifadesinin her zaman ahlaki bir argüman olmadığını vurguladı ve Ukrayna’ya silah desteğinin devam etmesi gerektiğini savundu.

Applebaum, ödülü kabul ettiği sırada yaptığı konuşmada, saldırganlık karşısında pasifizmin sıklıkla sadece bir teslimiyet biçimi olduğunu ifade etti. Eşi Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski ile birlikte sahneye çıkan Applebaum, Rusya'nın acımasız işgali karşısında Ukrayna'nın desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

“Eğer askeri yenilginin bu korkunç şiddet kültünü sona erdirmek için en azından küçük bir şansı varsa, bunu almalıyız” diyen Applebaum, Almanya tarihinin derslerinin pasifizm değil, özgürlüğü savunmak olduğunu belirtti. 

Applebaum, tarihsel olarak pasifist bir yaklaşımın, Ukrayna'nın askeri olarak fethedilmesine, kültürel olarak yok edilmesine ve hatta toplama kamplarının kurulmasına göz yummak anlamına geleceğini ifade etti. 

Son olarak, Anne Applebaum, Sovyetler Birliği ve Rusya'daki totalitarizmi konu alan eserleriyle tanınan bir yazar olarak, ödülün kendisine olan katkılarının takdir edildiğini belirtti. Barış Ödülü, Almanya Kitap Ticareti Derneği tarafından, edebiyat, bilim veya sanat yoluyla barış fikrinin gerçeğe dönüşmesine katkıda bulunan bireylere veriliyor. Ödül, Frankfurt Kitap Fuarı'nın sona erdiği gün, St. Paul Kilisesi'nde, Almanya’nın parlamenter demokrasisinin doğum yeri olarak kabul edilen bir mekanda verildi.