Gündem

Ali Erbaş: Dijitalleşen dünyada diyanet hizmetlerini geliştireceğiz!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri: Etkililik-Verimlilik-Sürdürülebilirlik" temasıyla gerçekleştirilen 7. Din Şurası'nın sonuç bildirgesini açıkladı. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın modern teknolojilerle donatılmış bir yapay zeka tabanlı platform kuracağını ve dijital dönüşümün hızlandırılacağını duyurdu.

Abone Ol

328 katılımcının yer aldığı, 5 tematik komisyonda yürütülen oturumların ardından alınan kararlar hakkında bilgi veren Erbaş, "Dijitalleşme sürecinde İslam'ın insan anlayışına özel bir önem verilmeli, dini değerlerimiz modern teknolojilerle toplumla buluşturulmalıdır." dedi.

"Yapay zeka tabanlı platform kurulmalı"

Dijital teknolojilerin, dini hizmetlerin kalitesini artırmadaki önemine dikkat çeken Erbaş, "Çağrı merkezi, içerik takip ve yayın analiz sistemi, yapay zeka asistanı gibi hizmetlerin yer alacağı bir yapay zeka tabanlı bütünleşik platform kurulmalıdır. Bu sistem, vatandaşların dini bilgi ve danışmanlık taleplerine anında cevap verebilecek şekilde yapılandırılmalı ve çok dilli hizmet sunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Diyanet’in içeriklerinin yapay zeka algoritmalarıyla güncellenmesi gerektiğini belirten Erbaş, sahih dini bilgileri içeren ve kültürel hassasiyetleri gözeten yapay zeka chatbotlar geliştirilmesinin önemini vurguladı. "Başkanlığımızın ürettiği dini içerikler, sistematik bir veri ağına dönüştürülerek erişilebilir, taranabilir ve makine öğrenimine uygun hale getirilmelidir." dedi.

Dijital medya okuryazarlığı ve yeni eğitimler

Dijitalleşme çağında medya okuryazarlığının önemini vurgulayan Erbaş, "Dijital dini medya okuryazarlığı gibi becerilerin geliştirilmesi, Diyanet Akademisi eğitim programlarına eklenmelidir. Disiplinler arası iş birliğiyle gerçekleştirilecek projeler ve uygulamalı eğitimlerle bu alan desteklenmelidir." açıklamasında bulundu.

Fetva hizmetleri daha erişilebilir olacak

Erbaş, dijital teknolojilerin fetva hizmetlerinde kullanımını artıracaklarını ve semantik arama gibi yeni teknolojilerle mevcut fetva veri tabanını zenginleştireceklerini söyledi. "Bu hizmetlerin farklı dillerde erişilebilir olması da önceliklerimizdendir." dedi.

Bağımlılık ve sapkın oluşumlarla mücadele

Dijital platformların bağımlılık ve sapkın oluşumların yayılmasında uygun bir zemin oluşturduğuna işaret eden Erbaş, bu tür sorunlarla mücadelede etkin politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. "Cinsiyetsizleştirme ve sapkın oluşumlarla mücadelede toplumun bilinçlendirilmesi, aile yapısının korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır." dedi.

Filistin desteği vurgusu

Konuşmasında Filistin’de yaşanan zulme de değinen Erbaş, "Müslüman ülke ve toplulukların soykırıma karşı güçlü bir tavır sergilemesi tarihi bir görevdir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Filistin davasını ve Kudüs bilincini desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Son olarak, Erbaş, İslam sanatlarını temsil eden dijital müze ve sergilerin oluşturulabileceğini, bu yolla kültürel mirasın korunup tanıtılabileceğini belirtti.