Ekonomi

Ağustos'ta en yüksek fiyat farkı limonda görüldü!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ile market fiyatları arasındaki en yüksek farkın yüzde 370,4 ile limonda ortaya çıktığını açıkladı.

Abone Ol

Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında, ağustos ayında tarladan alınan ürünlerin marketlerdeki satış fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Market fiyatlarının, üreticilerin satış fiyatlarına oranla çok daha yüksek olmasının hem tüketicileri hem de üreticileri zor durumda bıraktığını vurgulayan Bayraktar, "Ağustos ayında üretici ve market fiyatları arasındaki en büyük fark yüzde 370,4 ile limonda görüldü. Bu farkı yüzde 323,9 ile havuç, yüzde 262,1 ile kuru soğan ve yüzde 249,6 ile kabak izledi. Limon, markette 4,7 kat, havuç 4,2 kat, kuru soğan 3,6 kat ve kabak 3,5 kat daha pahalıya satıldı," ifadelerini kullandı.

Bayraktar, geçen ay marketlerde fiyatı en çok artan ürünün salatalık, üretici fiyatı en çok artan ürünün ise kuru üzüm olduğunu belirtti. Fiyatı en fazla düşen ürünler ise markette kuru incir, üreticide ise patates oldu.

Özellikle patates, kuru soğan ve limonda üretici fiyatlarının yüzde 20 ila yüzde 30 oranında düştüğüne dikkat çeken Bayraktar, bu durumun üreticileri mağdur ettiğini ifade etti.

Patates hasadıyla ilgili bilgi veren Bayraktar, "Bu yıl patates rekoltesinin geçen yıla göre yüksek olması ve yazlık patatesin depolanamaması nedeniyle üretici fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Pazarda ve markette ortalama 15 liraya satılan patatesin, üretici fiyatının 4,5 liraya kadar düşmesi üreticilerimizi mağdur ediyor," şeklinde konuştu.

Kuru soğan ekim alanında yüzde 10’dan fazla bir artış beklediklerini belirten Bayraktar, "Kısıtlı açılan kuru soğan ihracatının tamamen açılması, yeni pazarlar bulunması ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin patates ve kuru soğana müdahale etmesi gerekiyor," dedi.

Bayraktar ayrıca, meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldıkları şeftaliyi işleyip konsantre hale getirdiklerini ve bu konsantreyi yıllarca saklayabildiklerini belirtti. "Üreticiden ucuza alınan ürün, sonraki yıllarda tüketiciye daha yüksek fiyatlardan meyve suyu olarak satılıyor. Bakanlık devreye girerek sanayicinin alacağı ürünün maliyetini göz önünde bulundurarak taban fiyat belirlemelidir," açıklamasında bulundu.