Dünya

ABD’den yeni ‘tehdit’ hazırlığı

Abone Ol

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği gerekçesiyle 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan casus papaz Andrew Craig Brunson üzerinden Türkiye’ye karşı ‘gerilim siyaseti’ yürüten Amerika, Yunanistan ve Suriye’deki askeri varlığını artırarak, bir anlamda Ankara’ya şantaj uyguluyor.

YUNAN KARASULARINDA DENİZ ÜSLERİ

Rusya ile S-400 Hava Savunma Sistemi anlaşması yapılmasından rahatsız olan ABD, Yunanistan Yönetimi’ni mecbur bıraktı. Buna göre; Amerikan Ordusu, Yunanistan karasularında deniz üsleri kurmaya hazırlanıyor. Ayrıca ABD’nin askeri jetleri de Yunanistan hava sahasında uçabilecek. Dolayısıyla Türkiye’yi ekonomik baskıdan öte, askeri tehdit altına tutmak isteyen Washington Yönetimi, bir anlamda elinde kalan Patriot’ların intikamını almayı hedefliyor.

SURİYE’DE DE YAYILIYOR

Amerika’da yayın yapan Wall Street Journal Gazetesi ile Rusya’da çıkan Moskovskiy Komsomolets Gazetesi’nde yer alan görüşlere göre; Yunanistan’daki üsleri daha etkin kullanmak isteyen Pentagon, Türkiye’deki yaptırım gücünü artırmanın peşinde koşuyor. Askeri işbirliğinin Türkiye’nin pahasına olacağı tartışılırken, Amerikan askerlerinin bir taraftan da, Suriye’deki üslerini artırmak için hazırlık yapıyor.

ABD’nin Suriye topraklarında 14 olan üs sayısı, kısa süre içinde 25’e çıkarılırken; ülkenin enerji, petrol ve su sahalarına hakim olmak istediği kaydedildi. Dolayısıyla Türkiye’nin doğusunda ve batısında silahlanan Amerika, bir anlamda silahların gölgesinde diplomatik baskıyla sert savaş hazırlığı yapıyor.