Sağlık

ABD'de şiddetli obezite oranı artıyor

ABD'de şiddetli obezite oranının yaklaşık %40 olduğu, kadınların bu durumdan özellikle yüksek risk taşıdığı bildirildi.

Abone Ol

Son araştırmalara göre, ABD'de obezite oranları yüksek ve stabil bir seyir izliyor; ancak, şiddetli obezite oranlarının son on yılda arttığı görülüyor. 2021-2023 dönemine ait bir anket, yaklaşık 6,000 kişi üzerinde gerçekleştirilmiş olup, katılımcıların neredeyse %10'unun şiddetli obezite bildirdiğini gösterdi.

Kadınların, erkeklere göre şiddetli obezite bildirme olasılığının neredeyse iki kat daha fazla olduğu tespit edildi. Şiddetli obezite, birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilen bir kronik hastalık olarak kabul ediliyor.

Genel obezite oranı, 2017-2020 anketine göre biraz düşmüş görünse de, bu değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Bu durum, obezite tedavisine yönelik yeni yöntemlerin, örneğin Wegovy, Ozempic ve Zepbound gibi popüler kilo verme ilaçlarının etkisini gözlemlemenin henüz mümkün olmadığını gösteriyor. CDC'den Dr. Samuel Emmerich, "Şu an için ilaç kullanımını detaylı bir şekilde göremiyoruz" dedi.

Şiddetli Obezitenin Endişe Verici Artışı

Araştırmaya göre, şiddetli obezite oranı 2013-2014 anketinde %8 iken, en son yapılan ankette %10'a yükselmiş durumda. Obezite, 1990'lardan bu yana ABD'de hızla artış gösterdi. Obezite ve şiddetli obezite, vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplamasına dayanarak belirleniyor; VKİ 30 olan bireyler obez, 40 veya üzeri olanlar ise şiddetli obez kabul ediliyor.

Emory Üniversitesi'nden global sağlık profesörü Solveig Cunningham, "Şiddetli obezitedeki artış, kalp hastalığı ve diyabet gibi sağlık sorunlarıyla en yüksek ilişkiye sahip seviyedir ve bu durum endişe vericidir" dedi. Cunningham, kadınlardaki yüksek oranların nedeninin hormonlar, doğum etkileri veya daha fazla araştırma gerektiren diğer nedenler olabileceğini ifade etti.

Eğitim Düzeyine Göre Obezite Farklılıkları

Araştırma, obezite oranlarının eğitim seviyesine göre de değiştiğini gösterdi. Lisans diplomasına sahip olanların %32'si obez olduğunu belirtirken, bazı üniversite veya lise mezunları arasında bu oran %45'e kadar çıkmaktadır.

Yeni rapor, 2023 yılında ABD eyaletleri ve bölgeleri arasında obezite oranlarının geniş bir aralıkta değiştiğini gösteriyor. West Virginia'da %41'i aşan oranlar görülürken, Washington DC'de %24'ün altına düşmektedir. Tüm ABD eyaletlerinde obezite oranları %20'nin üzerindedir ve 23 eyalette her üç yetişkinden biri obezdir.

CDC'den Dr. Alyson Goodman, obezite prevalansındaki artışın "gerçekten cesaret kırıcı" olabileceğini, ancak obeziteyi metabolik bir hastalık olarak anlama ve yeni müdahale yöntemlerinin umut verici olduğunu belirtti. Obezitenin önlenmesi ve özellikle çocukluk döneminde başlanması gerektiğini vurgulayan Cunningham, obeziteyi geri çevirmek kadar, ilave kilo alımını önlemenin de önemli olduğunu söyledi.