İki uzman, İran’dan PKK/PYD’ye, DAEŞ’ten ticari ambargolar kadar yaşanan gelişmelerin derinliğine dikkat çekerek, ABD’nin Türkiye’ye saldırmasının altında neler yattığını ayyuka çıkardı.
BRUNSON MESELESİNDEN ÖTE
İki ülke arasında yaşanan Brunson krizinin perde arkasına dikkat çeken ABD Dış İlişkiler Konseyi Ortadoğu Uzmanı Dr. Steven Cook, söz konusu anlaşmazlığın rahibin serbest bırakılması meselesini aştığını bildirdi.
S-400’LER RAHATSIZ ETTİ
ABD’nin, Türkiye ile Rusya arasında ruble kullanılarak gerçekleştirilen S-400 hava savunma sistemi ticaretini hazmedemediğini kaydeden Uzman Dr. Cook, DAEŞ’e karşı verilen sözde mücadelede ABD’nin PKK/PYD/YPG’li teröristlere sağladığı desteği Türkiye’nin kabul etmediğini ifade etti.
İRAN’A KARŞI DURMADIK!
Öte yandan Türkiye’nin Trump yönetimi tarafından İran’a uygulanan yaptırım ve ambargolara destek vermenin aksine karşı durduğuna dikkat çeken Cook, Ankara’nın girişimlerinin ABD’nin İran politikalarını da zayıflattığının altını çizdi.
Cook, Brunson’ın sağlık nedenleri ile hapis cezasının ev hapsine çevrilmesinin mevcut sorunları tırmandırdığını iddia etti.
TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA YAŞANAN KRİZ NASIL PATLAK VERDİ?
FETÖ ve PKK terör örgütlerine verdiği casusluk hizmetinden dolayı hapis cezasına çarptırılan ABD’li casus Andrew Craig Brunson’ın ev hapsi kararı sonrasında küstah yardımcısı Pence, Trump ile Twitter’dan yaptıkları açıklamalarda Türkiye’yi pervasızca tehdit etmişleri.
Daha sonra alınan yaptırım kararlarının ardından Türkiye’nin ciddi karşılıklar vermesiyle ortaya çıkan kriz dövizi fırlatmıştı.
Son zamanlarda alınan tedbirler kapsamında ise dövizin ateşi sönmeye ve dolar adeta çakılmaya başladı.
Dün ve önceki gecelerde Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda Trump’ın hayal kırıklığı yaşadığı bildirimişti.
Ayrıca Pence dün yaptığı yeni açıklamayla yine Türkiye’yi tehdit etme cürretinde bulunmuştu.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİ ETKİLEME ENDİŞESİ
Ayrıca bazı yetkililer Trump’ın savurdur pervasız tehditlerin sonucunda yaşanan krizlerin, Güney Afrika, Endonzeya ve Kolombiye gibi ekonomisi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz yönde etkileyebileceğini öne sürdür.