Dünya

AB ve Çin, elektrikli araç tarife sorununda alternatif çözüm arayışında

Avrupa Birliği ve Çin, elektrikli araçlara yönelik yeni ithalat vergilerinin yerine alternatif bir çözüm bulma amacıyla müzakerelerini sürdürüyor.

Abone Ol

Avrupa Birliği (AB) ve Çin, Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) uygulanan yeni tarifelerle ilgili alternatif bir çözüm arayışında. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, müzakerelerde asgari fiyat belirlenmesi yönünde ilerleme sağlandığını ifade etti. Bakanlık, her iki tarafın da dengeli bir yaklaşım benimseyerek, tüm paydaşların beklentilerini karşılayacak bir sonuca ulaşmasını umuyor.

AB Parlamentosu Ticaret Komitesi Başkanı Bernd Lange, bu hafta verdiği bir röportajda, "Anlaşmaya yakınız. Çin, elektrikli araçlarını AB’de asgari bir fiyattan sunmayı taahhüt edebilir. Bu, haksız sübvansiyonların neden olduğu rekabet bozukluğunu ortadan kaldırabilir," dedi.

Ancak, Avrupa Komisyonu Eylül ayında Çinli EV üreticilerinin fiyat tabanı önerisini reddetmişti. Komisyon, bu yaklaşımın sübvansiyonların zararlı etkilerini ortadan kaldıramayacağını ve etkin şekilde denetlenip uygulanamayacağını belirtmişti.

Ticaret Gerilimleri Tırmanıyor

30 Ekim’de Avrupa Komisyonu, Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik tarifeleri %45,3’e kadar artırma kararı aldı. Tarife artışı, üye ülkelerin onayıyla gerçekleşti ve birçok Çinli üreticiye yönelik tarifelerde indirim yapılmasına rağmen uygulamaya kondu. Örneğin, Tesla’ya uygulanan tarife %9’dan %7,8’e düşerken, BYD için tarife %17, Geely için ise %18,8 olarak belirlendi.

Çin ise bu karara misilleme olarak, AB menşeli brendi ithalatına %39’a kadar depozito uygulanacağını duyurdu ve büyük motorlu Avrupa araçlarına ek vergiler getirmeyi değerlendirdiğini açıkladı. Bu durum, Avrupa içecek firmaları ve otomobil üreticilerinin hisse değerlerini olumsuz etkiledi.

Küresel Etkiler ve ABD Faktörü

AB ve Çin, ABD’nin yeni seçilen başkanı Donald Trump’ın tarife tehditleri altında da müzakerelerini sürdürmek zorunda. Çin’in ekonomik büyüme hızındaki yavaşlama ve AB’deki siyasi dalgalanmalar, ticaret ilişkilerini daha da karmaşık hale getiriyor.

AB’nin Euro Stoxx 50 endeksi Kasım ayında %4,4 gerilerken, Çin’in Hang Seng Endeksi %5,3 düştü. Avrupa’nın önde gelen otomobil üreticileri, Çin’deki talep düşüşü ve ekonomik zorluklar nedeniyle kâr uyarıları yayımladı.