Dünya

AB, Arnavutluk ile ilk fasıl kümesini açtı

Avrupa Birliği (AB), Arnavutluk ile katılım müzakereleri kapsamında ilk fasıl kümesinin açıldığını duyurdu. Açılış, Lüksemburg'da gerçekleştirilen 2. Katılım Konferansı sonrasında yapıldı.

Abone Ol

Konferansta, AB Dönem Başkanı Macaristan’ın Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Szijjarto, "Arnavutluk ile temel haklar ve yargıya ilişkin 'Temel Değerler' isimli fasıl kümesini açmış olmamız, Arnavutluk'un mümkün olan en kısa sürede AB'ye katılmasını sağlamak üzere müzakerelerin başlatıldığının bir göstergesi olarak tarihi bir nitelik taşımaktadır" dedi.

AB’nin Genişleme Politikası

Szijjarto, AB’nin genişleme sürecinin önemine değinerek, "AB’nin tazeliğe ve Batı Balkanlar bölgesine doğrudan komşu olmaya ihtiyacı var" ifadesini kullandı. Ayrıca, Batı Balkan ülkelerinin 15 yıldan fazla süredir AB üyeliği beklediğini ve bazı üye ülkelerin genişlemeye karşı "bahaneler aradığını" savundu.

Arnavutluk Başbakanı'ndan Önemli Mesaj

Başbakan Edi Rama, Arnavutluk'un AB üyeliğine bir adım daha yaklaştıran karardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bugün şüphesiz Arnavut halkı için tarihi bir gündür" dedi. Rama, Avrupa’nın kendi kendine yeterlilik yanılsamasının yalnızca bir yanılsama olduğunu vurguladı ve "Batı Balkanlar’ın AB’ye ihtiyacı olduğu kadar, AB’nin de Batı Balkanlar’a ihtiyacı vardır" dedi.

Rama, "Arnavutluk’un (AB dışında) bir B planı olamaz" diyerek, bireysel özgürlük, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin korunması konusunda AB dışındaki alternatiflerin yetersiz olduğunu belirtti.

Arnavutluk'un AB Üyelik Süreci

Arnavutluk, AB üyeliği için resmi başvurusunu 2009'da yaptı. Avrupa Komisyonu'nun Ekim 2012'de olumlu görüş vermesi üzerine, AB Konseyi Haziran 2014'te ülkeye "aday statüsü" verdi. Arnavutluk'un AB’ye katılım müzakereleri ise resmen Temmuz 2022'de başladı.

Açılan fasıl kümesi, demokratik kurumların işleyişi, kamu yönetimi reformu ve yargı ile temel haklar konularını kapsamaktadır. Müzakereler, Brüksel'in taleplerinin uygulanmasında kaydedilecek ilerleme ile hız kazanacak.