Kültür Sanat

800 yıl sağlam kaldı: Kalehisarda içi sırlı kandil bulundu

Çorum'un Alaca ilçesinde yürütülen Kalehisar kazı çalışmalarında 800 yıllık bir kandil bulundu. Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden biri olan Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalışmalar, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nden Doç. Mustafa Kemal Şahin başkanlığında devam ediyor.

Abone Ol

Doç. Dr. Şahin, "Sağlam bir şekilde bulunan ve aydınlatma aracı olarak kullanılan bu kandil, toprak ve sırlı bir yapıdan oluşuyor," dedi. "2021 yılında yapılan kazılarda sağlam bir kandil örneğine rastladık. Bu kandil, aydınlatma aracı olarak kullanılıyor. Benzer örnekleri Kudaabad Sarayı'nda çıkmıştı. Konya Karatay Medresesi'nde de örnekleri sergileniyor. Birebir aynısı olanlar var. Bu yönüyle çok önemli."

Ayrıca, "Ankara'da kale civarında yapılan kazılarda yarım bir kandil bulundu. Burada bulunan kandilin benzeri. Burada bulunan bir kandil örneği dahi çok şeyleri anlamamızı sağladı," şeklinde ekleme yaptı.

Çorum Müzesi'nde yer alan 1. Alaaddin Keykubat dönemine ait kitabe hakkında da konuşan Doç. Dr. Kemal Şahin, "Bu kitabe bize 1. Alaaddin Keykubat'ı veriyor. Dönem içerisinde 1. Alaaddin Keykubat, vizyonu en iyi olan sultanlardan biridir. Eğer zehirlenerek öldürülmeseydi, belki bir Moğol saldırısı olmayacaktı. Belki Anadolu Selçuklu Devleti daha uzun süre yaşayacaktı," açıklamasında bulundu.

"Anadolu Selçuklularını anlayabilmek için 1. Alaaddin Keykubat dönemini çok iyi bilmek gerekiyor. Bu dönem içerisinde çok büyük bir yapılaşma var. Çünkü 1218 ile 1238 yılları çok önemli. Erken dönem yapıları dediğimiz süreçte, 12. Yüzyılın sonu ile 13. Yüzyılın başlarında Anadolu'daki yerel geleneklerin etkileriyle oluşan bir sanatsal anlayış var. Ama 1224'ten sonra kuralların konulduğu geniş yapılar yapılıyor. Bu bağlamda düşündüğümüzde, 1. Alaaddin Keykubat dönemi her yönüyle çok önemli. Bunun için daha geniş bulgulara ihtiyaç var. Kalehisar'ın bunu sağlayabileceğini düşünüyorum," diyerek sözlerini tamamladı.