Gündem

6 Şubat felaketinden sonra deprem korkusu yaşamak...

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin sosyal, ekonomik etkilerinin yanı sıra, psikolojik etkileri de hala sürüyor. Uzman isimler, deprem travması ve deprem psikolojisi ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Özellikle deprem öncesi ve sonrasında bu durum ön plana çıkıyor. Depremden etkilenmesek bile depremden etkilenenlere yaklaşımımız, desteğimiz, yardımlarımız çok önemli. Psikolog Dilara Ocak, 6 Şubat depremleri özelinde ve tüm felaketler genelinde nasıl destek sağlamamız gerektiğini anlattı.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Diriliş Postası'na 6 Şubat depremlerinin psikolojik etkileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ocak, Türkiye'nin hala depremin etkisi altında olduğunun altını çizdi. Uzman isim, psikolojik ve sosyal desteğin önemi üzerinde durdu ve deprem korkusunun olası sonuçlarından bahsetti. Ocak ayrıca, Maslow‘un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki ikinci aşamaya dikkat çekti.

NASIL DESTEK SAĞLANMALI?

“6 Şubat‘ın üzerinden bir sene geçti ve depremzedeler dahil olmak üzere tüm Türkiye bu depremin hala etkisi altında. Gerek psikolojik gerek fizyolojik olarak hepimizde büyük etkiler bırakan bu deprem birlik beraberliğimizi güçlendirirken bazı soruların da aklımıza gelmesine neden oluyor tabii ki.” diyen Ocak, “Depremin yaşandığı bölgelerde yaşayalım ya da yaşamayalım biz nasıl destek sağlayabiliriz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bununla alakalı zaten akut dönemde nelerin yapılacağına dair birçok şey konuştuk. Deprem döneminde depremzede kişilere destek olmak onlara doğru bilgileri aktarmak ya da onları bir şey için zorlamamak çok önemli. Fakat akut dönemi geçtikten sonra yardım ihtiyacı bitmiyor. Şu anda onlar için neler yapabileceğimizi dair birkaç önemli nokta var.”

“DUYGU İFADE EDİMİNİ YAPMAK GEREKİYOR”

Ocak, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Öncelikle nasıl bir desteğe ihtiyacının olduğunu anlamak çok önemli. Akut stres bozukluğu dediğimiz depremin ilk bir aylık sürecini kapsıyor. Bu süreci yaşamak oldukça normal ve olağan. Daha sonrasında üç aylık sürece kronik stres bozukluğu eşlik ediyor. Fakat hala bu depremin etkileri görünüyorsa depremzedeler de travma sonrası stres bozukluğu tedavisi almak çok önemli. Mutlaka duygu ifade edimini yapmak gerekiyor. Ne hissediyorum? Bu beni ne boyutta etkiliyor? Bu duygularımızı anlamamıza yardımcı olacaktır.”

“SOSYAL DESTEK ÇOK ÖNEMLİ”

Farkındalığın bu noktada önemli olduğunu dile getiren Ocak, sosyal desteğin önemine şöyle değindi:

“Oluşturulmuş olan rutin bozulduğu için yeni bir rutin oluşturulmak durumunda. Sosyal destek çok önemli. Fakat bu durum tabii ki sadece travma sonrası stres bozukluğuna neden olmuyor bunun yanında anksiyete, OKB ve depresyonda buna eşlik eden psikolojik hastalıklar arasında. İyi bir sosyal desteği yanında mutlaka uzman desteğine ihtiyaç var.”

DEPREM KORKUSU YAŞIYORSANIZ…

6 Şubat depremi ile birlikte tekrardan hatırladığımız bir deprem korkusu olduğunu örnek veren Ocak, ”Buna sadece maruz kalanlar değil seyredenler de bu korku yaşıyor ve tetiklenmiş durumda. Dolayısıyla eğer bu korku sizin günlük yaşamınızı etkiliyor ve sizi bir şeyler yapmaktan alıkoyuyor ise burada bir anormallik sezebiliriz.” dedi.

“ORGAN KAYIPLARI KAYGIDAN ZİYADE KORKU VERİYOR”

Bu konuda herkesin destek alması gerektiğini de ekleyen Ocak, “Bir de bu duruma ek olarak dönemde yaşanan organ kayıpları artık kaygıdan ziyade korku veriyor. Maslow‘un hiyerarşisindeki ikinci aşama (beden ve mülkiyet güvenliği) zedelendiği için öncelikle organ kaybı yaşayanların neye ihtiyacı var, fiziksel olarak neler yapılabilir, bunların üzerine durmakta fayda var.” dedi.

EMPATİNİN ÖNEMİ

Ocak son olarak psikolojik desteğin önemi ile ilgili şunları belirtti:

“İhtiyaçları yeteri kadar giderildiğinde ve fiziksel olarak desteklendiğinde mutlaka psikolojik destek aldırılmalı. Bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler arasında en önemlisi empati göstermek. Bu durumda duyguları dengede tutmak çok önemli. Çok abartıp karşı tarafa kötü hissettirmemek ve hiçbir şey yapmamak ikisi de birbirinden çok uç ve doğru olmayan durumlar. Dengede kalmayı başarabilmemiz gerekiyor. Hepimize geçmiş olsun, tekrardan kayıplarımız için Allahtan rahmet diliyorum.”