Teknoloji

2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri belli oldu

2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri açıklandı. Bu yılki ödül, "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları nedeniyle David Baker'a, "protein yapı tahmini" konusundaki katkılarından dolayı ise Demis Hassabis ve John Jumper'a verildi.

Abone Ol

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri açıklandı.

2023 Nobel Kimya Ödülü ise, kuantum noktalarının keşfi ve sentezi üzerine yaptıkları çalışmalarla Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov'a layık görülmüştü.

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine 9 Haziran 1900'de kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet edenlere verilen en saygın ödüller arasındadır. Bu ödüller, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp dallarında, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilmektedir. 

Ayrıca, 1968’de İsveç Merkez Bankası tarafından ilan edilen Nobel Ekonomi Ödülü, 1969'dan bu yana verilmektedir. Nobel Ödülleri her yıl 10 Aralık'ta, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümünde sahiplerine takdim edilir. 

Tarih boyunca ödül iptalleri olmuştur; toplamda 49 yıl ödül verilmemiştir ve bu iptaller çoğunlukla Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında gerçekleşmiştir. Koronavirüs salgını sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında da ödül törenleri yapılamamıştır.