Başkan Trump’ın De­de­si Fri­ed­rich 16 ya­şın­da 1885’te Almanya’dan AB­D’­ye gel­di. Gıda ve ka­dın sa­ta­rak pa­ra ka­zan­dı. Ge­ne­lev iş­let­ti. Yeni Başkan Donald Trump’ın kardeşlerinden biri 40 yaşında alkolden öldü. Donald Trump, çok haylaz bir çocuktu. Ders­le­ri hiç iyi değildi. Mü­zik öğ­ret­me­ni­ne ­yum­ruk at­tı. Disiplin sahibi olması için ailesi onu New York Askeri Akademisi’ne yazdırdı. Di­sip­lin­i bu­ra­da öğ­ren­di. 1964’te mezun oldu, ancak subay olmak istemedi. İki yıl Ford­ham Üni­ver­si­tesi ve iki yıl da Pen­sil­van­ya Üni­ver­si­te­si’n­de iş ida­re­si­ oku­du. Şımarık, agresif bir yapısı vardı. Okula limuzinle giderdi. Ba­ba­sı Fred iş­le­ri çok bü­yüt­müş­tü; 200 mil­yon do­lar­lık ser­vet­le­ri var­dı. 1970 yılında babasının desteği ile iş hayatına atıldı. Ba­ba­sı Que­ens ve Bro­okl­yn‘­i inşa ederken, kendisi Man­hat­ta­n‘­da bü­yük ve lüks in­şa­at­lar yaptı.

Yoksul bölgelerde yaptığı manipülasyonlarla mahkemeye verildi. Davacılarla anlaşarak cezadan kurtuldu. İçkiyi pek sevmez ancak kumar oynar. 1992 yılında eşi Ivana’dan 25 milyon dolar vererek ayrıldı. 1980 yılında Demokrat Parti’yi destekledi. 1988 yılında Cumhuriyetçiler’i eleştirdi (Regan).

16 Haziran 2015 yılında Meksika’ya “Irz düşmanları” dedi. Kadınlar için “Domuz, köpek, tiksindirici” dedi. Obama için “ABD’de doğmadı, başkan olamaz” dedi.

Diğer yandan At­lan­tic Cit­y’­de için­de ku­mar­ha­ne­ler olan otel­ler yap­tı. Ku­mar oy­na­yan­la­rı kı­na­yan­la­rı eleştirdi.

NBC ek­ra­nın­da 2004 yı­lın­da baş­la­yan “Çı­ra­k” ad­lı prog­ra­mın­da­ki per­for­man­sıy­la rey­ting re­kor­la­rı kır­dı. Bö­lüm ba­şı­na 50 bin do­lar alır­ken, ile­ri bö­lüm­ler­de mil­yon do­larlar al­ma­ya baş­la­dı! Prog­ram­da söy­le­di­ği “ko­vul­du­n” sö­zü Ame­ri­ka­lı­la­rın dil­le­ri­ne pe­le­senk ol­du. Ünlü olma isteğinin temeli o yıl­lar­da atıldı ve 12 yaş üs­tü Ame­ri­ka­lı­la­r’ın yüz­de 98‘i onu artık ta­nı­yor­du ve artık çok ünlüydü.

ABD’de seçmen oy kullanır, ama tercihi üst akıl yapar. ABD’deki seçimlerde bu açıkça ortaya da çıktı. Nasıl mı? Seçim günü Trump hile iddialarını ortaya attı. Sosyal medya da ise bu iddiaları güçlendirecek görüntüler yayınlanmaya başlandı. Trump’a verilen oyların otomatik olarak Hillary Clinton’a gitti yönündeki haberlerin ardından 1-2 saat oy sayım işleminden hiçbir bilgi kamuoyuna yansımadı bile…

Sonra ne olduysa işler tersine döndü ve Trump ABD’nin yeni başkanı oldu. Ben buna son dakika anlaşması diyorum. Başkan adayı Clinton’ın attığı maillerin bir anda soruşturma konusu yapılması, sonra da ‘suç unsuru yok’ denilmesi de pazarlığın bir parçası.

ABD’deki seçim sonucuna bakarak, üst aklın dünya üzerindeki stratejisini değiştirdiğini anlayabiliriz. Yeni stratejiye göre de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha çok dikkate alınacak.

Yeni başkan yeni sistem. Hayırlı olsun…

11 Kasım günü neler oldu?

1889 yılında Washington, 42. eyalet olarak ABD’ye katıldı.

1914 yılında Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’ne savaş ilan etti.

1918 yılında Almanya ile Müttefikler, I. Dünya Savaşı’nı bitiren anlaşmayı imzaladı.

1935 yılında İnebolu Vapuru İzmir Limanı’na girerken battı, 24 kişi öldü.

1938 yılında TBMM, İsmet İnönü’yü oybirliğiyle Cumhurbaşkanı seçti.1942 yılında Varlık Vergisi’ne ilişkin yasa TBMM’de kabul edildi.1947 yılında Türkiye Uluslararası Para Fonu’na (IMF) üye oldu.1970 yılında İnsanlığa Karşı Savaş Suçlarının Zamanaşımına Uğramazlığı Avrupa Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Türkiye bu sözleşmeyi onaylamadı.1975 yılında Türkiye Kalkınma Bankası kuruldu.1976 yılında Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında 10 yıl süreyle elektrik alışverişini düzenleyen anlaşma imzalandı.1987 yılında Van Gogh’un “İrisler” tablosu, New York’ta 53,9 milyon dolara satıldı.1996 yılında Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz, “Devlet, emniyet içinde MİT’e alternatif bir örgüt yarattı. Bugünden sonra, devlet can güvenliğimizi sağlar diye güvenmeyin” dedi.