Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, ağızda gelişen bakterilerin baş ve boyun kanserleri riskini artırabileceğini ortaya koydu. Avrupa'da her yıl 150 binden fazla kişiye teşhis konulan baş ve boyun skuamöz hücreli karsinomu (HNSCC), ağız, burun ve boğazda gelişen en yaygın kanser türlerinden biri olarak biliniyor. Bu tür kanserler özellikle erkeklerde daha sık görülüyor ve hastaların yarısından fazlası teşhisten sonraki beş yıl içinde hayatını kaybediyor.

New York Üniversitesi (NYU) tarafından yürütülen ve JAMA Oncology dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, insanların ağızlarındaki yüzlerce bakteri türünden 13'ünün HNSCC riskini %30 artırdığını ortaya koydu. Çalışmada 236 HNSCC hastası ile 458 sağlıklı birey karşılaştırıldı. Kanser hastalarının sigara ve alkol kullanım oranlarının daha yüksek olduğu, ayrıca oral insan papilloma virüsünün (HPV) tehlikeli bir türüne daha sık rastlandığı tespit edildi.

Ağız Hijyenine Dikkat Uyarısı

Araştırmacılar, bu bakterilerin doğrudan kansere neden olduğunu kanıtlamasa da, ağız hijyenine dikkat edilmesinin sadece diş eti hastalıklarını değil, baş ve boyun kanserlerini de önleyebileceğine dikkat çekti. NYU Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Richard Hayes, "Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak sadece periodontal hastalıkları önlemekle kalmaz, aynı zamanda baş ve boyun kanserine karşı da koruyucu olabilir," dedi.

Hastanelerde "her gebe için bir ebe" dönemi başladı Hastanelerde "her gebe için bir ebe" dönemi başladı

Uzmanlar, ayrıca alkol tüketimini azaltmanın ve sigarayı bırakmanın bu tür kanserlerin riskini düşürmede önemli bir rol oynadığını vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi