DEMET İLCE / MUHABİR

Yunanistan'daki arkeologlar, adaklarla dolup taşan at nalı şeklindeki bir sunağın bulunduğu 2.700 yıllık bir tapınak keşfettiler.

Tuğlalardan inşa edilen tapınak 30 metre uzunluğunda ve araştırmacıların 2017 yılında Evia adasında bulduğu, Yunan tanrıçası Artemis'e adanmış bir kutsal alan olan Amarysia Artemis Tapınağı'nın yanında yer alıyor.

2023 yılında yapılan kazılarda arkeologlar ikinci tapınağı buldu.

İnsanlığın sessiz çığlığı: TRT World Citizen Humanitarian Film Festivali’nden anlamlı hikâyeler İnsanlığın sessiz çığlığı: TRT World Citizen Humanitarian Film Festivali’nden anlamlı hikâyeler

Araştırmacılar 9 Ocak'ta bulgularını ayrıntılarıyla anlatan tercüme edilmiş bir Facebook gönderisinde "Bu tapınağın tuhaflıklarından biri de içinde bulunan önemli sayıda yapıdır" diye yazdı.

Bu yapılar arasında tapınağın nefinde yer alan, çömlek gibi adaklarla dolu kül kaplı sunak; vazolar; Korint kaymaktaşı veya oyulmuş mineral alçı; mercan ve kehribarla süslenmiş altın ve gümüş takılar; muskalar; ve bronz ve demir bağlantı parçaları var. Sunakta ayrıca birkaç parça kömürleşmiş kemik de vardı.

Kazı sırasında bulunan eşyalardan bazıları arasında heykelcikler de yer alıyor.

Çanak çömlek parçalarından bazıları yeni keşfedilen tapınaktan önceye tarihleniyor ve MÖ 8. yüzyılın sonlarında ateşlenmişti; bu da araştırmacıların sunağın bir zamanlar tapınağın dışında yer aldığı ve daha sonra içeriye taşınmış olabileceğinden şüphelenmesine yol açtı.

Açıklamaya göre, M.Ö. altıncı yüzyılda, ek destek amacıyla kutsal alanın kalbine tuğla bölmeler yerleştirildi ve bu da araştırmacıların tapınağın bir yangın nedeniyle "kısmen tahrip edildiğini" düşünmelerine yol açtı.

Arkeologlar tapınağın altında, bir zamanlar bölgede bulunan farklı bir binaya ait birkaç kuru taş duvarın yanı sıra boğa ve koç şeklinde birkaç bronz heykelcik buldu. Ayrıca ilk tapınağın yanında MÖ sekizinci ve dokuzuncu yüzyıllardan kalma binaların kalıntılarının yanı sıra daha yakın tarihli Erken Bakır Çağı'na veya kabaca MÖ 4000 ila 3500'e tarihlenen bir sur sistemi ortaya çıkarıldı.

Muhabir: Demet İlce