İsrail’in, özellikle Gazze Şeridi’nde uluslararası hukuk ve insan hakları alanında ciddi ihlaller yaptığı iddialarına dikkat çeken Borrell'in, bu konuyu 18 Kasım’da düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında tartışmaya açması bekleniyor. Ancak, İsrail-Filistin meselesindeki görüş ayrılıkları nedeniyle AB üyesi ülkeler arasında bu konuda oybirliğine ulaşmanın zor olacağı ifade ediliyor.

Toplantıda söz alan birçok büyükelçinin öneriye olumsuz yaklaşım sergilediği belirtilirken, bir AB yetkilisi, önerinin “ilişkilerde bir şeylerin yanlış gittiğine dair siyasi bir sinyal” olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Yetkili, bu adımın İsrail'i eylemlerini açıklamaya ve haklılığını ispatlamaya zorlayabileceğini öne sürdü.

İspanya ve İrlanda’dan ortaklık anlaşması çağrısı

İsrail’in ABD’ye Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlileri zorla yerinden etmeme sözü verdiği iddia edildi İsrail’in ABD’ye Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlileri zorla yerinden etmeme sözü verdiği iddia edildi

İspanya ve İrlanda, 14 Şubat'ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e bir mektup göndererek AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nda yer alan insan hakları ve demokratik ilkelere yönelik yükümlülüklerin ihlal edilip edilmediğinin acilen gözden geçirilmesini istemişti. Ancak, bu talebe ilişkin somut bir adım atılmadı.

AB ile İsrail arasında Haziran 2000'de yürürlüğe giren Ortaklık Anlaşması, İsrail'e AB pazarında birçok imtiyaz sağlarken, aynı zamanda siyasi ve kültürel ilişkilerin temelini oluşturuyor. Anlaşmanın ikinci maddesi ise İsrail’in insan hakları ve demokratik ilkelere saygı göstermesini şart koşuyor.

Editör: Tuğçe Huy