Abhazya’nın başkenti Sohum’da 15 Kasım’da gerçekleşen protestolar, ülkede siyasi bir krize yol açtı. Göstericiler kamu binalarını basarak Başkan Aslan Bjaniya’yı kaçmaya zorladı.

Hükümet ve muhalefet arasında varılan bir anlaşma gereği, protestoculara binaları salı terk etmeleri çağrısı yapıldı. Bjaniya ise bu şarta uyulmaması durumunda istifasını geri çekeceğini belirtti. Ayrıca, yaklaşan başkanlık seçimlerine katılma şartıyla istifasını şartlı hale getirdi.

Fransa askeri birlikleri Çad'dan çekilmeye başladı Fransa askeri birlikleri Çad'dan çekilmeye başladı

Geçici Yönetim ve Yeni Atamalar

Bjaniya ile birlikte Başbakan Aleksandr Ankvab”a istifa edeceğini doğruladı. Bu gelişmelerin ardından Başkan Yardımcısı Badra Gunba, geçici başkan olarak görev yapacak. Eski parlamento başkanı Valery Bganba ise geçici başbakan olarak atanacak.

Protestoların Sebebi: İşbirliği Anlaşması

Tartışmalara yol açan “emlak anlaşması”, Rus şirketlerinin Abhazya’da yatırım yapmasına izin vermeyi öngörüyordu. Muhalifler bu anlaşmanın emlak fiyatlarını artıracağını ve Moskova’nın bölgede etkisini daha da kuvvetlendireceğini savunuyor.

Tarihsel Arka Plan ve Endişeler

Abhazya, 1993’teki savaşın ardından görece bağımsız bir yapı kazandı. Ancak 2008’deki Rusya-Gürcistan savaşından sonra bölgenin tam kontrolü Moskova’nın eline geçti. Bugün Rusya, Abhazya’yı bağımsız bir devlet olarak tanıyan az sayıdaki ülkeden biri.

245 bin nüfusa sahip olan bölgedeki birçok kişi, Abhazya’nın Moskova’ya bağımlı bir üclient state’’ haline gelmesinden endişe duyuyor.

Kaynak: Haber Merkezi